Condemed-AD är ett thrash metal band som ursprungligen kommer ifrån Skoghall. Bandet grund var ifrån början mellan åren 1989-1994 under namnet Condemed. Den enda som är kvar idag ifrån den originaluppsättningen är Mikael Karlsson, som är Condemed-AD:s nuvarande grundare och ledarfigur. Han har beskrivit som att Condemed under sina första år var ett gäng arga unga killar med attityd som älskade Thrash Metal. Tiden menar han på var kaotiskt, men de kom att spela in två demos, varav en av de spelades in på Sunlight Studion i Stockholm med Tomas Skogsberg. Mikael Karlsson kan tro att hans bandet var det första i Värmland som spelade thrash metal.

Bandet återförenades igen år 2015 men nu under namnet Condemed-AD. Det var Mikael Karlsson igen som tog initiativet och för att markera en nystart så lade han till AD. AD menar Mikael Karlsson är en förkortning för After Death, eller på latin Anno Domini. En annan orsak för Mikael Karlsson med tillägget var att skydda sina egna låtar så att inte gamla medlemmar kunde kräva något ifrån det nystartade bandet. Sedan dess har bandet släppt en EP, ”Until Death Ends It All…..” , och två singlar, ”All is lost” samt ”Time waits for no one”. Den 23 september 2022 släpptes till slut Condemed-AD:s första fullängdare, ”Follow a Failing Leader”, som den här recensionen är ämnad åt. Bandets uppsättning på Follow a Failing Leader består av Mikael Karlsson på sång, bas och gitarr. Mikael Karlsson skriver även all text och musik samt arrangerar trummor. Övriga är Juan Rodrigo på trummor och Alexander Eriksson på gitarr.

En känsla jag får när jag lyssnar igenom plattan är att en stor influens på bandet är Megadeath när det kommer till sound, sång och text. Produktionen på albumet är väl utförd. Eftersom corona pandemin härjade under bandets inspelningsprocess, så har de menat på att det var en fördel för de då de fick mer tid för att justera låtarna för att få ut maximalt. Det märks då produktionen är ganska glasklar och fyllig. Soundet är ganska omväxlande då bandet visar prov på flera växlar i låtarna där snabba och tryckande partier skiftar mot mer lugnare. På det viset tycker jag gitarristerna är ganska tekniskt skickliga som tar fram många riff ur lådan. Jag skulle nog kalla det för dynamiskt spel ifrån gitarristernas sida. Gitarristerna tar ut svängarna också i flera övergångspartier. Basen är framhävdande och rätt hög, det hörs hur den bidrar till fylligheten. Sett till trummorna är det tungt, snabbt och cymbaliskt spelande, jag tycker mig höra mycket downstrokes ifrån trummisen här och var i flera låtar, ett spelsätt som är i regel tyngre och intensivare.

Låtarna är ganska stabila och det är hög lägstanivå skulle jag säga. Några låtar som sticker ut? Öppningsspåret You Will Fear My Hate är en rätt tuff låt som gungar lite mellan midtempo som har inslag av groove, och upptempo som framhävs av aggressiva dubbelpedaler. Emellan sticks det övergångar med olika riff. Titlespåret Follow a failing leader Är en ganska midtempo åt där det centrala i låten verkar vara budskapet sången, där instrumenten följer därefter med tydliga hookar i strukturen. Ett statement kan man kalla låten, och naturligtvis i vissa övergångar bjuds det på lite olika riff. Killing Floor sticker ut på det viset att den är väldigt komplex, låten har upp till 6-7 olika tempoväxlingar. Ett tekniskt nummer helt klart. Crawl in the dirt är en av de snabbare och tyngre låtarna i albumet som har ett par riff som verkligen sticker i öronen, framförallt inledningsriffet. Loneliness in lunacy med en intressant text vilket som handlar om att lida av depression. Bandets budskap är att man är så ensam i sitt vansinne och hur svårt det är att nå ut till andra utan att de förstår en. Eller att man riskerar att dömas utifrån andra eller inte ens vågar närma sig andra människor. Musiken i sig är väldigt snabb och tung med mycket adrenalin, den påminner lite om titelspåret i strukturen. Thru a sinner eyes handlar om att man som hårdrockare tenderar att bli dömd att andra människor, t.e.x religiösa människor som tror på en högre makt. Budskapet i låten är att dessa människor levt ett tråkigt liv med sina dödssynder, medan bandet har erfarenhet av alla dödssynderna och har gillat de erfarenheterna. Exempelvis att bli full eller ha oskyddat sex, saker som de dömande säger att man inte skall göra. Bandets budskap är att man skall leva sitt egen liv utan att bli dömd och följa andras regler. Låten kan på det viset visa prov på nihilism, vilket kan kännas igen i flera av Megadeaths låtar. Även denna låten påminner en del om titelspåret i strukturen.

Sammantaget är detta en väl producerad och arrangerad thrash metal skiva av en grupp som är väldigt passionerade i sitt skapande. Känslan jag får är att den är skapad av en grupp som längtat efter att få ut allt inom sig, inte minst då frontpersonen Mikael Karlsson. Resultaten är en stabil platta med hög lägstanivå som inte sviker.

Genre: Thrash Metal

Skivbolag: WormHoleDeath

Betyg: 8/10

Bästa låtar: Follow a failing leader, Crawl in the dirt, Thru a sinner eyes, Killing Floor

Recension av: Anthony Ceylan