Äntligen är det dags för andra albumsläppet från det stjärnspäckade svenska bandet Crowne! Bandet som gjorde succé med släppet Kings of the north 2021 som fick starka betyget 9 av The Maloik Rock Blog och omdömet ett av det årets bästa album. Fattas bara annat när medlemmar från Europé, H.E.A.T., Art Nation, The Poodles och Dynazty hittar kalenderutrymme för ett samarbete utanför ordinarie verksamheter. Jag tänker att det måste vara väldigt kul att emellanåt lämna sin ordinarie konstellation där man kanske låst fast sig vid ett visst sound och få leka och exprimentera lite med nya vänner. Så kan då Operation Phoenix mäta sig med föregångaren? 

 

Skivan inleds med titelspåret Operation Phoenix som startar med en melodislinga som jag tycker känns hämtad från Accepts låt Stalingrad från 2012. Fortsättningsvis är låten melodifestivalspampig och går antagligen hem hos många men jag är besviken. I min bok ska öppningsspåret inte nödvändigtvis vara skivans bästa men det ska väcka ens intresse och få en att vilja lyssna vidare. Jag tycker öppningen är dels ett plagiat och för mycket mello för min smak. Andra stycket Champions är mycket bättre och mer i paritet med mina förväntningar. Fortfarande melodiöst men med högre tempo och en skön uppbyggnad inför refrängen där jag för första gången lägger märke till vilken otroligt bra sångare Alexander Strandell är och mot slutet av låten bjuds man också på ett enastående gitarrsolo. Juliette är en trevlig låt som ger mig dansbandsvibbar. När jag funderar på varför tänker jag att om den inte varit så speedig så skulle det kunna ha varit Arvingarna jag lyssnade på. Vore kul om de gjorde en cover! The last of us är i mitt tycke en av skivans höjdpunkter som har influenser från Los Angeles tidiga 80-tal men med stark melodiös refräng som känns väldigt svensk. Roar drar på i högt tempo medan Victorious låter mycket musikal med partier av skönsång och instrumental dramatik. Northern lights avslutar med den äran med lite lägre tempo, bra refräng och ett skönt gitarrsolo.

På Operation Phoenix finns mycket godis. Skickliga musiker som gör ett bra jobb! Framförallt gillar jag några av gitarrsolona och den fenomenala sången. Crowne har gett sig in i en genre där det finns oerhört många band som tävlar om gunsten och säkert får de många lyssnare där ute. Min bedömning blir ändå att i konkurrensen med alla likasinnade band hamnar man tyvärr i mellanmjölkens land. Det är ett välgjort album men det är på tok för lite på skivan som sticker ut eller skiljer sig från mängden för att jag ska fastna för den. Dessutom kan jag tycka att några av låtarna är väldigt lika varandra. Bra musik men ändå en skiva som jag antagligen inte kommer att komma ihåg om tre år.

Artist: Crowne

Titel: Operation Phoenix

Genre: Melodiös hårdrock

Bästa spår: Champions

Skivbolag: Frontiers Music

Release date: 2023-01-27

Av Marcus Ahlberg