Under den senaste tiden har “Diabolis Interium” och “Where Shadows Forever Reign” spelats aktivt i min bil på väg till arbetet. De är grymma skivor och tack vare Lord Ahriman får jag min dagliga dos med mörka och melankoliska tremolomelodier. Dark Funeral har i nästan 30 år levererat black metal i renaste form och har satt Sverige i fronten av kvalité inom genren. Föregångaren “Where Shadows Forever Reign” introducerade oss för den nya vokalisten Heljarmadr som har hyllats världen över med ny energi i Dark Funerals framgång. På den nya skivan ‘We Are The Apocalypse’ har bandets två nya medlemmar Adra-Melek på bas och Jalomaah på trummor fått visa vad dem går för. Tillsammans med Ahriman i ledning har Dark Funeral skapat ännu en minnesvärd resa inom helvetiska landskap och satans visioner. 

Dark Funeral 2022

‘We Are The Apocalypse’ är en skiva som växer med tiden. När jag hörde “Let the Devil In” första gången blev jag inte helt upprymd men ha tålamod. Som första singel för skivan så gav låten en föraning vad som komma skall. Det är både det klassiska Dark Funeral vi är vana vid, omänskligt snabbt och rått men ändå väldigt melodiskt. “Leviathan” är ett bra exempel på hur Dark Funeral kan gå ner i varv men ändå behålla sin kärna av mörker. Jag upplever det är skönt att stundtals ha lite lugnare partier som “Leviathan” där gitarrslingan tar lyssnaren bortom tid och rum. “When I’m Gone” är en bra låt tro mig men den försvinner lätt i intresset när nästkommande “Beyond the Grave” drar igång. “Beyond the Grave” är skivans höjdpunkt, en framtida Dark Funeral klassiker i mina öron. Tack Ahriman för denna grymma melodi! 

Just nu känner jag att föregångaren “Where Shadows Forever Reign” är snäppet bättre än aktuella ‘We Are The Apocalypse’. Men det kan mycket väl komma att ändras. Det som är häftigt är att Dark Funeral under sina snart 30 år ständigt alltid skapar musik som känns nyskapande inom dess genre. Det är alltid fascinerande att titta på skivomslaget på en Dark Funeral skiva, det är mycket i detalj som går hand i hand med musiken. ‘We Are The Apocalypse’ är en skiva som är utvecklande och i fokus står de mörka melodierna. Så ta på dig din corpsepaint och öppna portarna till Lord Ahrimans rike!

Bästa låtar: “ Beyond the Grave”, “Leviathan”, “Let the Devil In”

Av: Marcus Ohlsson