Dwaal – Gospel of the Vile

Något som våra grannar i norr är riktigt bra på, det är att skapa musik som tilltalar även den mest kräsna finliraren. Norska Dwaal har lyckas få till en bra mix genom att ta in det bästa från Doom, Sludge och Post metal. Lägg därtill influenser från hemlandets främsta musikexport, Black metal och du har ett album signerat Dwaal.
 
Den första fullängdaren av det sexhövdade monstret från Oslo är en fullfärdig uppföljare till debut Ep:n Darben (2017). Ljudbilden är massiv och skapar en atmosfär som fångar upp lyssnaren. De flesta spåren är över nio minuter långa, vilket knappast märks. I låten Ascent byggs allt upp från början till slut genom en genomgående dynamik. Samtidigt som känslan av att man är sitter fast i kvicksand kommer smygande. Men ju mer man kämpar emot, desto djupare sjunker man in i musiken. Gospel of the Vile är som en musikalisk luftficka där hoppet ännu skymtar, innan den krossas under den egna vikten.
 
Åhöraren får verkligen ta del av allt som i låtarna, även det som inte går att höra utan bara känna. Till större delen är albumet uppbyggt på dystra riff och en depressiv melankoli, samtidigt som där finns en atmosfär av något annat. Återigen har Norges musikscen visat framfötterna och visar att de inte bara kan leverera högkvalitativ Black metal.

Artist: Dwaal
Titel: Gospel of the Vile
Releasedatum: 6 Mars
Genre: Doom, Sludge och Post-metal blandning
Bästa spår: Ascent, Gospel of the Vile, Obsidian Heart Burns, Descent
Skivbolag: Dark Essence Records
För dem som gillar Cult of Luna, YOB och Neurosis

Betyg: 8/10

Låtlista:
1. Ascent
2. Like Rats
3. Gospel of the Vile
4. Obsidian Heart Burns
5. The Whispering One
6. Descent

av: Robin ”Gråben” Gustafsson

Liked it? Take a second to support Robin Gustafsson on Patreon!