Eclipse talar ofta om sig själva som ett ”Independent hard rock band”. Det kan tyckas en smula märkligt när man betänker att de har mäktiga Frontiers Records i ryggen, har över trehundratusen lyssnare i månaden och årsgamla ”Paradigm” har streamats mer än elva miljoner gånger! Det är naturligtvis frukten av ett hårt och metodiskt arbete som har sin grund i att konsekvent släppa bra musik som marknadsförs genom ett oförtrutet turnérande över världen.

Oavsett uppfattning kan vi i alla fall konstatera följande:
1. Erik Mårtensson och Magnus Henriksson är låtskrivargenier med sinne för slagkraftiga melodier och effektiva riff.
2. Mårtensson är en formidabel frontman.
3. Eclipse är ett ytterst välljudande band såväl på platta som live.

Likt en väloljad maskin bestyckad med kombon hårdrocksriff, poppiga refränger och en alltmer tydlig folkmusikinfluens i melodier skapar bandet en vinnande formula som genererar glädje och allsång. Publiken är en aning avvaktande i inledande trojkan ”Viva La Victoria”, ”Mary Leigh” och ”Blood Wants Blood”. Samtliga är fantastiska låtar hämtade från senaste fullängdaren ”Paradigm”. När sedan ”Emergency” tar vid släpps dock sargen fullkomligt och hela Trägårn befinner sig nu i ett lyckorus av händer, glada ansikten, fotbollskörer och inlevelse. Tillsammans med energistinna ”Vertigo” läggs ribban för resten av spelningen. Det som särskiljer Eclipse från många andra Melodic rock band är anstrykningen av folkmusik och det där vemodet som många menar kännetecknar svensk musik. Två exempel är de strippade versionerna av ”Take me home” och ”Battlegrounds” som är känslosamma och sårbart nakna och samtidigt utmärkta bevis på vilka fantastiska låtsmeder och musiker Mårtensson och Henriksson är.

Därefter följer en makalös version av ”Black Rain” där Henriksson verkligen får visa vilken mästare han är. Jag sticker ut hakan och säger att han är en av de absolut bästa gitarristerna vi har just nu, teknisk och smakfull som få och med den goda smaken att alltid spela på ett sätt som tjänar varje låt på bästa sätt!

Avslutningen är inget annat än ett pärlband av hits: ”Blood Enemies”, ”Stand On Your Feet” och publikfriande mellodängan ”Runaways” är klanderfria och håller energin hos såväl band som publik på topp, men det är ändå den monumentala ”I don’t Wanna Say I’m Sorry” som tillsammans med nämnda ”Black Rain” får ”Viva La VicTOURia” att resa sig över alla andra livesläpp i år. Mästarprov!

Det är alltid speciellt när band väljer att såväl spela in samt filma en specifik spelning du själv bevittnat och dessutom i din egen hemstad. ”Paradigm” turnén blev snöpligt kort, men Eclipse vars rytmsektion numera består av Göteborgska brödraparet (nåja, Mölnlyckebröderna) Victor och Philip Crusner, har säkert några fingrar med i spelet till varför valet föll på Trägårn i Göteborg. I den till DVD utgåvan medföljande dokumentären förklarar bandet också att spelningen lämpade sig väl att förevigas eftersom showen vid det laget var rejält inrepad och bandet varma i kläderna efter en tids turnérande.

Dokumentären ger perspektiv och substans till såväl arbetet med senaste plattan ”Paradigm” som bandets förehavanden under den efterföljande turnén. En extra kul detalj för mig personligen är att undertecknad skymtar förbi i grön kamouflagetisha när det berättas om inspelningarna av albumets promovideos ”Viva La Victoria” och ”Masquerade”.

”Viva La VicTOURia” är ett manifest som visar Eclipse enorma styrka som liveband. De smiskar stjärt med det mesta inom melodiös hårdrock. Av svenska band är det snudd på bara H.E.A.T. som idag kan utmana dem på allvar. Oavsett om du nöjer dig med CD’n eller vill ha ”the whole shebang” som DVD eller Blu-ray utgåvan erbjuder är detta ett givet köp för alla som uppskattar hårdrock med utsökta melodier, fantastisk sång och musikalitet i världsklass!

Band: Eclipse
Titel: Viva La VicTOURia
Genre: Melodic Rock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 6/11
Bästa spår: Black Rain, I don’t Wanna Say I’m Sorry, Runaways, Blood Enemies, Take me home
Betyg: 9/10

Peter ”Amber St Pete” Johansson.