Världen har skakats om i sina grundvalar och är onekligen uppochner. Då känns det extra skönt att man kan lita på gamla hjältar. Vi förlorade tyvärr många legender även under det gångna gudsförgätna året, men Electric Boys består och levererar återigen en kollektion av varierande, lekfulla och livsbejakande spår.

Den här gången står Jolle Atlagic exklusivt för trumslageriet då Los Angeles bon Niclas Sigevall (som i allra högsta grad fortfarande är en del av Electric Boys) inte kunde medverka på inspelningarna pga rådande pandemi.

Första singelsläppet ”Super God” är en typisk Electric Boys dänga med både hårdrockstyngd och klassisk popkänsla. Den animerade videon visar bandets nya laguppställning där ”Slim” Martin Thomander efter 27 år åter sluter upp i fronten sida vid sida med Conny och Andy. Nog är det tråkigt att Franco Santunione åter lämnat skutan för att ägna sig åt andra projekt såsom Black Paisley. Å andra sidan vet vi sedan tidigare att Slim är en grym gitarrist vars återinträde i bandet borgar för att vi, förhoppningsvis redan i september, också får höra låtar från utmärkta plattan ”Freewheelin’” (1994) live.

”Tumblin’ Dominoes” är en av plattans hörnstenar då den sammanfattar rädslan, sorgen och maktlösheten som människor känt under coronakaoset på ett ypperligt sätt i både lyrik och stämning. Tveklöst en av årets bästa låtar!

Sin vana trogen ger boysen utrymme för både ös och eftertanke. Med en mässande refräng som fäster direkt är ”Never Again Your Slave” frustande svängig med Zeppelin i riffet och stänk av tidiga Queen, medan ”She Never Turns Around” istället är Beatleskt hängmatteskön och Mott The Hoople somrig.

Electric Boys fortsätter nyfiket utforska alla områden som den klassiska rocken erbjuder och räds som vanligt inte att ta med accesoirer som psykedelisk pop, soul, funk eller blues på resan. Lyssna bara på den sexiga slowbluesen i ”The Dudes & The Dancers”, skitig Detroitinspirerad garagerock i fyndiga ”Twang ’em And Kerrang ’em” och ”Globestrutter” samt bitterljuv melankoli i ”It’s Not The End”. Och säg mig sedan vilket annat band som vågar vara så okonventionellt bakvända att de inleder en platta med en sju minuter lång instrumentallåt? Titelspåret ”Upside Down Theme” är en proggig, groovig och lekfull resa med ett brett spektrum av stämningar som du vill uppleva om och om igen. Übercoola ”Interstella Fella” ter sig något monoton till en början, men växer efterhand till att komplettera ”Ups!de Down” i att bli ett alldeles underbart soniskt äventyr. Gillar du Electric Boys och lekfull rock i största allmänhet är det här en no brainer. Du ska bara ha den här skivan! Nu slutar jag snacka och så börjar du lyssna! Ok?

Band: Electric Boys
Titel: Ups!de Down
Genre: Classic Rock
Skivbolag: Mighty Music
Releasedatum: 30/4
Bästa spår: Tumblin’ Dominoes, It’s Not The End, Upside Down Theme, Never Again Your Slave, She Never Turns Around, Twang ’em And Kerrang ’em, Super God, Globestrutter
Betyg: 9/10

Peter ”Amber St Pete” Johansson.