Det finns hopp för svensk thrash metal. Det hoppet heter Eradikated och på fredag släpper skåningarna sitt debutalbum Descendants.


De har redan under sin korta karriär redan hunnit spela på bland annat Sweden Rock festival och Gefle metal och nu i oktober åker de på turné med Soilwork.


Själva plattan då. Här sparas inte på krutet utan det är fullt ös från första ton. Med snabba riff och smattrande baskaggar kan man nästan tro att man hamnat på ett gig med Slayer eller ett ungt Metallica.


Att dessa två band plus tyska Kreator är en tydliga inspirationskällor för dessa ynglingar hörs tydligt när jag lyssnar på skivan. De 2 tydligaste slayerkopplingarna är introt till ”Dead heaven”. Det luktar Slayers ”South of heaven” lång väg samt ”Hazardous” finns spår av både Angel of death och ”Hell awaits” där sångaren Elvin spottar ur sig ord ungefär lika snabbt som Tom Araya.


Men det är inte bara thrash som grabbarna bjuder på. Avslutande spåret Coffin bjuder på en dos 90-tals hardcore som undertecknad lyssnade mycket på när det begav sig.


I det stora hela så var detta en riktigt trevlig överraskning. Eradikated tar en tillbaka till 80 talets Bay Area scen där thrash metal en gång föddes och de förvaltar det arvet med den äran. Dessutom med tanke på att grabbarna fortfarande är väldigt unga så har det verkligen framtiden för sig.


Det ska verkligen bli kul att följa deras utveckling. Med debutplattan descendants i ryggen då har det sannerligen en stabil grund att stå på.


Band: Eradikated
Albumtitel: Descendants
Genre: Thrash metal.
Skivbolag: Indie recordings
Releasedatum: 6 oktober 2023.