Ny Skivrecension: Helloween – ”S/T”. En efterlängtad comeback!

Äntligen!
Det var ungefär det som jag utbrast när nyheten slog ner som en bomb att Helloween skulle släppa en helt ny studioplatta. Och dessutom när demongitarristen Kai Hansen och mästersångaren Michael Kiske är tillbaka i bandet.
Andi Deris får ursäkta men jag har haft svårt för Helloween sen han ersatte Kiske bakom mikrofonen. Det lät helt enkelt inte lika bra.


Att Kiske har fyllt 53 år märks inte ett dugg då han briljerar i inledande ”Out For The Glory”. Hans röst blir bara bättre med åren för han träffar de höga tonerna med kirurgisk precision precis som på den gamla goda tiden. Men har man följt honom när han har sjungit med bland annat Avantasia och Unisonic så kommer det inte som en överaskning att han är en av världens bästa sångare inom sin genre.


Hur sköter sig då Deris? Jo då. När han håller sig ifrån de höga tonerna så låter det riktigt bra. Han ger dem bland annat ett försök i ”Fear Of The Fallen” och det går väl sådär men som tur är räddas han av Kiske i deras duettsång.


Med det självbetitlade albumet visar Helloween att bandet är tillbaka och är att räkna framöver så länge gubbarna kan hålla sams. För skivan är stundtals en ren uppvisning när tysk heavy metal är som allra bäst.
För att nämna en höjdpunkt så kan stenhårda ”Mass Pollution” kan bli nästa allsångsfavorit för den är som gjord att spela live.
Skivans två svagaste kort i mitt tycke är ”Angels” och ”Rise Without cmChains”. Hade kunnat vara utan dessa två spår som inte föll mig alls i smaken.
”Robot King” är i grunden en jävligt bra låt men den faller lite på grund av längden. Låten klockar in på strax över 7 minuter vilket var kanske ett par minuter för långt.


På tok för lång är dock inte avslutande ”Skyfall” som bandet släppte som första singel. Här bjuds vi på en 12 minuter lång resa med ett lugnt parti mixat med både snabba riff och baskaggar, samt sång från både Deris, Kiske och Hansen. Trots längden blir den egentligen aldrig dålig. Den är snyggt arrangerad med stråkar och synthar i en maffig produktion som verkligen sätter pricken över i:et på årets mest hypade comebackplatta.


Helloween är tillbaka och det med råge och jag är övertygad om att nästa skiva (om gubbarna vill görs en till) kan bli ännu bättre. Det finns mycket som jag älskade på skivan men det finns även saker som inte höll hela vägen ut.

Artist: Helloween

Titel: Helloween

Skivbolag: Nuclear Blast

Bästa spår: Skyfall, Out For The Glory, Mass Pollution

Relesedatum: 18/6 2021

Av Ulf Romedahl

Liked it? Take a second to support Ulf Romedahl on Patreon!