En produktion i världsklass

Det är en konst att mixa olika musikstilar Många har försökt men misslyckats men det finns några klart lysande exempel.
Beast in Black blandar heavy metal med poppiga inslag och när Volbeat slog igenom var det stenhård country boogie woogie som lät nytt och fräscht.
Och så har vi danska Pretty Maids som blandar melodisk rock med klassisk hårdrock/heavy metal och det låter hur bra som helst.
Producenten Jacob Hansen som bland annat jobbat med nyss nämnda Volbeat har skapat en ljudbild som nästan får andra danska band som vill ge oss den där berömda danska dynamiten att framstå som små kinapuffar.
Ken Hammer drar av några av sina tuffaste riff någonsin och sångaren Ronnie Atkins röst har inte åldrats något och multikonstnären Chris Laneys keyboard bidrar i högsta grad till att göra ljudbilden maffigare.
För att nämna ett exempel kan inledningen av titelspåret Undress your madness som vara ett av årets grymmaste intron. Det är tungt och brutalt och det är helt i min smak. Sen att resten av låten är otroligt bra gör inte saken sämre. Kan även nämnas att firma Hammer/Atkins har släppt in Chris Laney i låtskrivandet på skivan. Bland annat så har han varit med skrivit titelspåret.
Efter den överkörningen passar det utmärkt att sänka tempot i den vackra balladen Will You Still Kiss Me (If I See You In Heaven) som jag älskat sen jag hörde första tonen.
Men har skivan några svagheter då? Ja några få. Slavedriver och avslutande Strength of a rose är skivans två svagaste kort men i detta sammanhang spelar det inte någon större roll för i det stora hela är skivan helt brilliant där jag återigen måste nämna Jacob Hansens fantastiska produktion.
Det är bara att lyfta på hatten och konstatera att Pretty Maids har bokat en plats på min lista över årets bästa album.
Band: Pretty Maids
Titel: Undress your madness
Genre: Melodisk heavy metal
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 19-11-08
Betyg: 9/10
Av Ulf ”Wolfman” Romedahl