Konsertrecension
Artist: Ghost
Plats: Globen
Publik: Utsålt.
Betyg 10/10
Efter att ha fått samla tankarna lite från kvällens begivenhet i Globen så kan man åter igen konstatera att Tobias Forge är ett geni.
Jag vet att Ghost delar oss som älskar hårdrock på mitten med en rakbladsvass kniv. Vissa kallar det Scooby Doo metal, vissa tycker inte det är hårdrock alls och finns det dom som älskar det.
Sen finns det ytterligare tre läger. Dom som gillar bandets tidigare material, dom som gillar det nya låtarna samt dom som gillar både ock.
Men det ingen av dessa delar jag vill lägga fokus på utan det är på det sättet Forge styr skeppet med millimeterprecision. Ingenting lämnas åt slumpen. Det är val av musiker till bandet som verkligen är stentajt. Det är setlistan, scenbygget, hur ljuset på scen ska synkas och allt det andra runt om kring. Allt är så otroligt professionellt utformat så man nästan tror att Tobias har varit i branschen i 40 år. För allt är verkligen så genomtänkt in i minsta detalj.
Man märkte ikväll att Forge följer sin vision om hur han vill utforma sitt livsverk till punkt och pricka utan kompromisser och med kirurgisk precision genomför han den helt enligt den plan han har målat upp huvudet och det ska grabben ha respekt för. Även om man inte gillar allt han gör.
20:45 äntrade bandet scenen inför en helt utsåld salong till tonerna av Ashes för att sen gå över i Rats.
Kvällen genomsyras av en enorm energi från bandet där Gastarna spelar som om det vore det sista som gör. Forge rör sig över scenen som den kungen han är i sina olika kläduppsättningar och han sjunger riktigt bra kvällen igenom.
Hela scenen används till fullo så även dem publiken som sitter på kanterna kan känna sig delaktiga. Det är publikfrieri på högsta nivå. Setlistan är den samma som framfördes i Göteborg. Låtar från hela karriären betas av under drygt 2.5 timme.
Showen är otroligt inarbetad in i minsta detalj och man kan inte annat än att häpnas hur förbannat bra det både ser ut och låter när Forge med sitt 7 personer starka band bara öser på och verkligen har inställningen att köra över hela Globen.
När tonerna av avslutande Monstrance clock tonat ut och jag rör sig hemåt i Stockholmsnatten så känner jag en enorm glädje över att jag har fått uppleva en av de mest storslagna konsertupplevelser jag någonsin haft.
Ska jag gnälla på något så hade det varit lite roligare om Forge hade skippat engelskan i mellansnacket och den ganska meningslösa introduktionen av bandet som kändes mest för att dra ut lite på tiden men det känns som petitesser i det stora hela.
Betyget var väldigt enkelt att sätta. Det blir full pott för Herr Forge. Ska bli extremt intressant vilket som blir hans nästa steg med detta storslagna projekt vars popularitet bara växer och växer.

Fotnot: Omslagsbilden till recensionen är tagen av Staffan Linder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *