Det är september år 2017 och jag befinner mig i Hultsfred. Jag är laddad inför festivalen “Mörkaste Småland” och första dagen av festivalen är på ortens hotell. Denna kväll skulle bli enda gången jag fick prata med LG Petrov. På kvällen stod han som DJ i baren och spelade medan det riggades om för nästa band på den lilla scenen inne i hotellet. Han var väldigt ödmjuk och jättetrevlig och verkade ha en riktigt skoj stund. Här kunde jag inte ana att snart skulle inte världen få uppleva LG något mer. Väldigt tragiskt. Nu är det år 2022 och jag laddar inför sommarens upplaga av Gefle Metal Festival där Entombed är en av festivalens headliner. Min känsla är att det kommer bli en känsloladdad konsert. Detta tillsammans emd väldigt mycket röj i hyllning till en landets viktigaste röst inom metal och svensk musik, LG Petrov. 

Nu har bandet valt att ge ut “DCLXVI To Ride, Shoot Straight and Speak the Truth!” i en ny utgåva! Skivan firar 25 år och många fans har väntat länge på en högkvalitativ version av plattan. Det är Magnus Lindberg på Redmount Studios som ligger bakom denna remaster (Hellacopters, Alcest, Cult of Luna, Imperial State Electric, Misery loves Co, Lucifer, Dool, Refused och mer…). Själv drar jag mig mer för de album som kom innan “DCLXVI To Ride, Shoot Straight and Speak the Truth!” men det här är klassisk Entombed, köttigt och groovigt. Skivans “hits” är höjdpunkterna som titelspåret, “Like This with the Devil” och “Damn Deal Done”. Det är bra grejer, det är tungt och rått. När man lyssnar på låtarna drömmer man sig bort till en svettig klubb där Entombed kör i full fart. Dock saknar jag ibland hastigheten som fanns på ex “Left Hand Path”. Men så kommer “Wreckage” och avslutar skivan och jag är genast väldigt nöjd. 

Entombed kommer alltid förbli ett legendariskt band inom death metal-scenen. Att bandet kom in i Swedish Music Hall of Fame år 2014 är ett tydligt bevis på deras påverkan i musikvärlden. Så är du en fantast av svensk dödsmetall i sitt esse så är denna skiva för dig! Missa inte heller den troligtvis legendariska spelningen med bandet denna sommar i Gävle. Det ryktas om många gästartister som kommer att dyka upp under spelningen. Vi får helt enkelt vänta och se. Vi ses väl där? 

Bästa spår: “To Ride, Shoot Straight and Speak the Truth!”, “Wreckage”, “Like This with the Devil”