För knappt ett år sedan fick jag nöjet att samtala en liten stund med Freddie Allen som hade lämnat kompisarna i Houston och startat sitt nya band Fans of the dark som då var aktuella med sin debutskiva. Freddie berättade att hans tanke var att varje låt skulle vara en berättelse som han hämtat från filmer eller böcker och som han föreställde sig att t.ex Metallica och Iron Maiden gör för att hitta uppslag till texter. Som vapendragare kontaktade Freddie sin tidigare skolkamrat Alex Falk som han lärt känna på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm. Alex hade vid den tiden börjat göra sig ett namn som musikalsångare men hoppade på projektet. På bandets andra skivsläpp medverkar även denna gång gitarristen Oscar Bromvall medan basisten Rickard Gramfors är ny. Mindre än ett år efter debuten har Freddie hittat åtta nya berättelser att skriva om och uppföljaren Suburbia är ett faktum.


Suburbia påminner ganska mycket om förstlingsverket Fans of the dark. Här får man träffa på zombies, trollkarlar diverse väsen. The goblin king tror jag är inspirerad av fantasyfilmen Labyrinth från 1986 med David Bowie som gestaltar trollkarlarnas konung. Musikaliskt inleds låten med ett blytungt intro för att gå över till Fans of the darks egna variant av snabb och lite tyngre AOR. The goblin king är en av bandets snabbaste låtar där lite mjukare partier möts av vassa gitarrpartier. På skivan hittar vi också de episka styckena Restless Soul och The pirates of Maine som klockar in på nästan åtta minuter. Restless Soul inleds som en ballad för att under ett instrumentalt parti ca fyra minuter in växla om och bli mer dramatisk. The pirates of Maine är en trevlig bekantskap som bärs fram av trummornas rytm men som också växlar tempo och har en kraftfull refräng och också oohooh körer som återigen för tankarna till Iron Maiden. Sick! Sick! Sick! är en annan stark låt i högre tempo.


Jag kan inte undvika att hitta likheterna med Iron Maiden i uppbyggnaden av låtarna. Hela tiden hittar man detaljer för tankarna till nämnda band men låter då Fans of the dark som de brittiska giganterna? Nej det tycker jag inte. I mina öron blandas NWOBHM med AOR och historieberättandet gör också att Alex teatraliska förmågor kommer till pass då han snabbt kan växla i tempo, intensitet och stämning. Fans of the dark har i mitt tycke hittat ett helt eget sound där inspirationen från Maiden ger deras AOR en större tyngd och blir oerhört intressant. Detta band kommer jag att följa med spänning.

Jag säger:-Köp skivan skivan

Artist: Fans of the dark

Titel: Suburbia

Release date: 16 september 2022

Bäst på skivan: The pirates of Maine, The goblin king, Sick! Sick! Sick!

Marcus Ahlberg