Denna recension kommer att fokusera på Grave Defiler, som i denna split LP delar sida med punkrockbandet The Dräggsters. Grave Defiler innehar sida b. Båda banden är ifrån Kalmar. Musiken är inspelad i Sunlight Studion. Skivan är mixad och producerad av Thomas Skogsberg. Som ett led i versus-konceptet framför banden såväl eget material som tolkar varandras låtar. Grave Defiler är Independent.

Oftast när jag hör ett okänt band, eller ett ganska nytt sådant, så kan jag inte dra mig för att försöka spåna i hur musiken låter och vilka band jag kan tycka att de liknar. Grave Defiler tyckte jag i soundet lät väldigt mörkt, sen tyckte jag de ligger i något mellanläge mellan punk och metal, crossover för att göra det spetsigare. Jag tycker bandet med sin basgång och gitarrspel påminde om tidiga Celtic Frost. Men också eran under tidiga 1980-talet när Metalband (inte minst flera inom NWOBHM) och punkband spelade musik som kom att inspirera kommande genrer inom extrem metal. Grave Defiler definierar sig själva helst som Dödsmetall, men jag vill ändå skjuta in att jag tycker mig höra crossover mellan punk/extrem metal, vilket är mer känt som Crust Punk.

Sida B med låtlista och viktig information

Sida B bjuder på 6 stycken spår. Soundet överlag är ganska rått och mörkt. Basen är väldigt närvarande och hög. Gitarrspelet är stundtals pådrivande och distad. Sången är för det mesta rå som inom dödsmetall. Första låten, Zombie Apocalypse är en midtempo låt med hög bas och väldigt mörk. Gitarren i leden spelar ganska simpla noter och riff som pådrivande. Sången är rå. F.O.A.D.A , som även släpptes som singel tidigare under 2023, är en snabbare låt. Den har ett tydligt leadriff som känns väldigt i kvint och bjuder på ett riktigt kort solo. Låten känns överlag rå och lite mer avskalad mot punk. Sången är ganska dödsmetall. Finns en intressant övergång där det blir doom känsla ifrån basen.

Zombies är en cover på The Dräggsters. Punkinfluenserna märks tydlig med mer rak sång och ösigare. Ganska simpel, snabb och rå. En ganska bra cover. The Graveyard Shift (Down at the Morgue) är den första singeln för släppet. Låten är snabbare och ösigare. Känns lite hardcore punk över den i inramningen. Musikalisk ganska mörk och rå i drivet. Bakgrundssången är ganska väl utförd. En av albumets bättre låtar! Two-Headed Dog (Red Temple Prayer) är en mörk låt med hög bas och rå sång. Påminner en del om första låten på albumet. Gitarren driver låten i stort sett med sitt enkla riff. Finns med ett kort melodisk solo. Countless Bathory är en cover på Venoms klassiska låt.

Sammanfattningsvis ett sångmaterial som är ganska mörkt och rått. Inramningen som de får till med sin basgång tycker jag påminner om det tidiga Celtic Frost. Låtar som snarare sugs in än att de är energifyllda, vilket kan ha med mörheten att göra. Ett överlag lovande och stabilt material, men som saknar lite spets för det där lilla extra. Men gillar man Celtic Frost, Venom, tidig Black Metal, Dödsmetall och Crust punk så tycker jag defintivt att dessa låtar passar bra.

Genre: Death Metal, Crust punk

Skivbolag: Independent

Betyg: 6/10

Bästa låtar: F.O.A.D.A, Zombies, The Graveyard Shift

Recension av: Anthony Ceylan