Greta Van Fleet – ”Anthem of the peaceful army”

Kommer Greta Van Fleet klara av oket som av många placerats på deras axlar? Är de rockens räddare? Led Zeppelin var ett av världens absolut första och största hårdrocksband. Otaliga band har influerats av dem. Hos en del band hörs detta mer eller mindre tydligt. Whitesnake, Kingdom Come och Rival Sons är bara tre exempel på band som ofta fått klä skott för att Zeppelins skugga hänger tung över deras musik. Om kritiken är befogad är föremål för ständig diskussion.

Michiganbördiga Greta Van Fleet däremot, är inte bara kraftigt influerade av Zeppelin, de ÄR praktiskt taget Zeppelin! Josh Kiszkas distade ylanden låter som om Robert Plant och Janis Joplin skulle fått ett kärleksbarn. Hans bror riffar likt Jimmy Page.

Ja, man kan kritisera detta unga band, som efter ynka två EP’s har tagit världen med storm för att vara föga mer än en Zeppelinkopia. Men, man kan också applådera dem för modet att år 2018 faktiskt, med en imponerande pondus och fantastisk musikalitet, utmana och fungera som ett välljudande alternativ till dagens urvattnade och tråkiga radiorock som vi matas med via bla Bandit.

”Anthem of the peaceful army” saknar nämligen inte alls varken bra låtar eller en alldeles strålande varm och naturlig ljudbild.

Lyssna bara på ”The cold wind”, ”Mountain of the sun”, ”When the curtain falls” och ”The new day” och betänk att Greta Van Fleet grabbarna är blott 21 åriga valpar! Just nu lägger de en grund. Betänk sedan vilka storverk de kanske kommer uträtta några år från nu. Lyssna sedan på de båda själfulla balladerna ”You’re the one” och akustiska lägereldsdängan ”The anthem”, tillåt dig att andas, slut ögonen och reflektera en stund. Greta Van Fleet behövs som motvikt i dagens rockmusik. De kräver att du faktiskt LYSSNAR och visar samtidigt att rockens kraft är tidlös. Med tiden kommer också deras låtskrivande att förfinas och förädlas ännu mer.

Band: Greta Van Fleet

Titel: Anthem of the peaceful army

Genre: Classic Rock

Skivbolag: Republic records

Releasedatum: 19/10-18

Betyg: 6/10

Bästa spår: ”Mountain of the sun”, ”When the curtain falls”, ”The new day”, ”The anthem”, ”You’re the one”

Peter ”Amber St Pete” Johansson