Grift – Budet

Nordvis

Släpps 20 Mars

Tre år har gått sedan albumet Arvet (2017) släpptes, nu är Erik Gärdefors, konstnären bakom soloprojektet Grift tillbaka med ett nytt album. Det återkommande temat med enbart 6 ödsliga och melankoliska spår är en signatur man inte tar lättvindigt på.

Redan vid öppningsspåret Barn av ingemansland reser sig håret på armarna i givakt. Det är som att vara ensam framför en scen där en enmans-pjäs framförs i ett omslutande mörker, med bara en svag ljuspunkt helt fokuserad på artisten. Ett nordiskt dunkel inkapslar ljudbilden och blandningen av olika traditionella och morderna instrument får det att låta som en alternativ symfoniorkester. Skimmertid ökar på de dunkla melodierna och en apokalyptisk atmosfär byggs upp. Livekänslan är så närvarande att den nästan trycks rakt upp i ansiktet på lyssnaren. Trots att varje del av låtarna innehåller kaos, disharmoni och ett desperat mörker, låter det naturligt och behagligt. När man inte tror att det kan bli bättre, så kommer Vita arkiv. Precis som tidigare spår balanserar verket mellan gränserna av obetvinglig och svältfödd utan att vara varken eller. Fiolernas klagosång byggs upp och övergår till att låta ett vibrerande, okänt instrument ta över, för att sedan återkomma och avslutande spela på den brutalt utslitna själssträngen.

Grift lyckas återigen att både väcka och förmedla känslor som inte går att uttrycka genom något annat än musik. Sången som ibland kan kännas avlägsen tillför en storm av lidelse som enbart gynnar musiken.

Låtlista:
1. Barn av ingenmansland
2. Skimmertid
3. Ödets bortbytingar
4. Väckelsebygd
5. Vita arkiv
6. Oraklet i Kullabo

Artist: Grift
Titel: Budget
Releasdatum: 2020-03-20
Skivbolag: Nordvis
Genre: Folk metal/black metal
Bästa låt: Hela albumet
Betyg: 10/10

Av: Gabi Mattsson

Liked it? Take a second to support Gabi Mattsson on Patreon!