I somras besökte jag Gefle Metal Festival. Under en av dagarna vandrade vi som besökte festivalen ihop längs centrum i Gävle. Mitt ibland alla så såg jag Grift loggan på en t-shirt. Jag blev väldigt glad och överraskad att Erik Gärdefors (Grift) musik har spridits runt om i vårt avlånga land, och världen. Sommaren innan dess råde det fortfarande en aktiv pandemi och restriktionerna gällde. Under sommaren 2021 åkte Erik runt om i landet med en turné i avskalad form för en liten och intim publik. Konsertplatserna var allt från mitt i skogen till ödehus. Jag hade möjligheten att få delta utanför Forshem vid platåberget Kinnekulle i Västra Götaland. Vi var cirka 10 personer som fick uppleva Grifts musik i ett ödehus mitt i skogen. Det var en mäktigt och personlig konsert. Det var här som vi i publiken fick höra de två nya låtarna som Erik skulle nu släppa denna höst i form av den nya EPn “Vilsna Andars Utmark”. 

Likt “Vilsna Andars Boning” (2018) är denna EP i akustisk form. Dock är det samma röda tråd som Grift/Erik lyckas med. Det är melankoliskt och tänkvärt. Melodierna inom de olika instrumentet är vackra och är en ren vardagsterapi. Musiken tar lyssnaren bortom vardagens brus och sus. “Furutkatedralen” och “Det gröna guldet” är två låtar som är gjorda för att vandra ut i ensamhet i skogen och bli ett med naturen. Testa det, tror mig det är något uråldrigt och vackert som sker med att besöka skogens djup tillsammans med musik. Platåberget Kinnekulle är Grifts huvudsakliga inspiration till musiken och texterna. Det är ett berg med mycket historia och unik natur. Har du vägarna förbi Kinnekulle så rekommenderar jag att stanna till över en dag, det finns mycket vackra vyer att ta del av. Likt omslaget på “Vilsna Andras Utmark” är Kinnekulle i fokus. 

Vemodet och det vackra slutet på “ Det gröna guldet” är det som verkligen karaktäriserar Grifts musik. Det är på ett sätt storslaget men känslosamt. Jag hoppas att denna recension gör det möjligt att fler personer upptäcker Eriks musik och får samma vardagsflykt som jag. Missa inte heller Grifts tidigare verk som innehåller ett mycket rikt innehåll för den som gillar atmosfärisk metalmusik. Jag har då och då också på mig en Grift t-shirt på jobbet och kanske någon annan tänker likadant om mig så som jag gjorde i Gävle i somras. “Vilsna Andars Utmark” är ute nu!