Föreställ dig att du vaknar upp i ett helvetiskt vinterlandskap fyllt av enorma berg av is och blodiga slagfält. Då har du med stor sannolikhet hamnat i Blashyrkh. Det är i Blashyrkh som de norska black metal pionjärerna Immortal hämtar sin inspiration. Immortal är ett av de största namnen inom black metal genren, dem är helt enkelt ett legendariskt band. Tidigare medlemmen Abbath gick sin egna väg 2015 och kör nu helhjärtat med sitt egna band. Detta har inte stoppat Immortal att fortsätta leverera episk och storslagen black metal. Demonaz som var med och grundande Immortal är nu i fronten och gör all musik på egen hand. Senaste skivan “Northern Chaos Gods” (2018) blev hyllad av kritiker och fans runt om hela världen. Nu efter pandemin så är Immortal tillbaka med skivan “War Against All”! En skiva som inte har fått så mycket publicering inför släppet men det gör det ännu mer spännande att lyssna på den. Låt oss färdas bortom tid och rum till Blashyrkh! 

Skivan inleds med titelspåret “War Against All”, här hamnar lyssnaren direkt in i ett ursinnigt kaos. Demonaz är tydlig i sin röst vilket gör det möjligt att måla upp bilder i huvudet om vad som händer på slagfältet i Blashyrkh. Immortal är tillbaka och det är riktigt bra. Musiken är samma formula som Immortal är kända för. Stenhårda trummor och stora melodier med böjda ackord på gitarren. “Thunders Of Darkness” en blytung låt som inte kommer låta fansen bli besvikna. Nästkommande låt “Wargod” är en av skivans höjdpunkter. Det är något magiskt med gitarrspelet, mixen av de lugna och aggressiva stunderna skapar ett dynamiskt lyssnande. “No Sun” är trollbindande, det känns så härligt att 2023 så kan vi fortfarande få uppleva nya mästerverk av Immortal. När jag lyssnar på låten befinner jag mig uppe på ett enormt snötäckt berg med stora onda monument medan Demonaz vrålar “At The Mountain Of Evil!”. 

Demonaz 2023

Skivan är hittills en riktig bra musikalisk resa genom evig vinter och mörker. Det är fantastiskt. “Return To Cold” lär bli en framtida klassiker inom Immortals sångrepertoar. Den instrumentala låten “Nordlandihr” leder in på skivans avslutning. Det är en bra låt men för dynamikens skull kanske en lugnare och mer avskalad låt hade passat här? Detta för att höja upp de två sista låtarna men samtidigt är det en bra låt med många nivåer. “Immortal” & “Blashyrkh My Throne” avslutar skivan. Två låtar som visar på två olika tillfällen av Immortal. “Immortal” är mer det snabba och skoningslösa medan “Blashyrkh My Throne” är mer episk och storslagen. Helt enkelt ett värdigt avslut för att färdas tillbaka till verkligheten från världen Blashyrkh. Detta är en grym platta och Demonaz har skapat ett ännu ett mästerverk. Vågar man drömma att en vacker dag få se Immortal live igen? 

Bästa låtar: “Return To Cold”, “No Sun”, “Thunders Of Darkness” & “Blashyrkh My Throne”

Släpps: 26/5 – 2023

/ Marcus Ohlsson