Ibland känns det som att alla melodier som går att skapa har redan gjorts. I dagens vimmel av musiktillgångar kan det kännas övermäktigt att försöka hitta ny musik som förgyller dagen. Då och då kommer det band som verkligen lyfter melodierna i fokus, då kan man hitta en guldgruva. Tyska Imperium Dekadenz är ett band som verkligen vet hur man ska hitta guld i vimlet. Likt polska Mgła fångar Imperium Dekadenz lyssnaren genom en mängd av känslor som framställs genom deras atmosfäriska black metal. Det nya albumet “Into Sorrow Evermore” som släpps fredagen 20 januari 2023 är ännu ett stort tillskott i denna black metal sfär. 

Imperium Dekadenz 2023

Tiden är verkligen inne för ännu ett mästerverk inom denna genre. Det är kallt, rått och snölandskap i vårt avlånga land, vilket passar musiken från Imperium Dekadenz. För min egna del spelar jag väldigt mycket melodisk black metal längs landsvägar i bilen. Det är fantastiskt skönt måste jag säga, för både kropp och själ. Så om jag blir glad ifall det kommer nya och kraftfulla låtar inom samma genre? Det stämmer helt och hållet. “Into Sorrow Evermore” inleder med det majestätiska titelspåret på albumet. Det är stora svängar och känslor som uppstår, samtidigt så vackert som rått. Skivans största höjdpunkt hittar vi redan på spår 2, nämligen låten “Truth under Stars”. Själva huvudmelodin i gitarrerna i denna låt är en stark tävlande i bästa gitarrslinga än så länge i år. Fast vi inte alls är långt inne på året så krävdes det endast en gångs lyssning att förstå att denna melodi är helt magisk. 

Skivans första halva är den starkaste sidan. Låten “November Moment” är en bra låt men när Imperium Dekadenz kör snabbt, det är då som de skiner som bäst. Så det mer “doomiga” soundet är bra men ändå vinner de snabba låtarna men det är ju en smaksak. “Aurora” är också en lugnare låt och är nästan meditativt, nästan lite filmiskt. Grym låt som skapar balans i skivans flöde. Vem ska då lyssna på denna skiva? Jo gillar du band som Mgła, Groza, Winterfylleth och Drudkh så kommer du att älska denna platta. Låt skivan “Into Sorrow Evermore” ta en del av din vardag då skivan går att lyssna på i många omgångar, man lär upptäcka något nytt vid varje lyssning. Skivan släpps alltså fredagen 20 januari 2023, missa inte Imperium Dekadenz! 

Bästa låtar: “Truth under Stars, “ Into Sorrow Evermore”, “Forest in Gale”, Aurora”.