Ett av mina första minnen av In Flames är när jag i tonåren köper “ A Sense of Purpose” från min lokala Statoil butik omkring år 2008. Det var sommar och jag och min pappa åkte genom samhället och spelade högt i bilen när “The Mirrors Truth” gick igång. Sen dess har In Flames alltid varit en del av mitt musikliv, på ett eller annat sätt. Bandet har en lång historia och har genomgått många ändringar i bandet  Ständigt tar In Flames sig till nya musikområden, men melodierna har alltid varit där. Måhända att jag själv drar mig mest till 90-talets erá av bandet men det är alltid lika spännande när en ny skiva från bandet släppts. Senaste plattan “I the Mask” (2019) var en härlig överraskning där många starka låtar kunde få skina. Nu är bandet tillbaka med en ny skiva nämligen “Foregone”. Håller låtskrivarna Anders Fridén och Björn Gelotte uppe garden ännu? Vi undersöker saken! 

“Foregone” tar lyssnaren genom många olika tempon och känslor. Till att börja med så låter bandets produktion mycket mer grövre och rentav bättre än på de senaste skivorna som har kommit den senaste tiden. Stor tumme upp på det. Allting inleds med akustiska “The Beginning Of All Things That Will End”, vilket värmer varje In Flames fans hjärta. Efter detta så kommer käftsmällen “ State of Slow Decay”, vilket även var första singeln. Låtens höjdpunkt är utan tvivel verserna med Chris och Björns gitarrspel, det är verkligen typiskt “Gothenburg Sound”. Skivans största höjdpunkt är den nästkommande låten, nämligen “Meet Your Maker” Här varvas stenhårda moment tillsammans med tårögda fina melodier i en bombastisk låt. En framtida klassiker inom In Flames sångkatalog. Nästkommande låt “Bleeding Out” är mer groovig men har en härlig refräng. “Foregone” ligger hittills på plussidan! 

Nu på skivans mittendel möts vi av “Foregone Pt 1 & Foregone Pt 2”. “Foregone Pt1”  är en mix av modern melodisk metal och glimtar av In Flames långa karriär. Lyssna på den akustiska gitarren som kommer i både del ett och två. Det är helt enkelt otroligt vackert. För mig vinner “Foregone Pt1” då den andra delen har en mer rörig refräng. Skivans “ballad” är “Pure Light of Mine”, det känns som en väldigt personlig låt för Anders. Här visar Anders sina mest emotionella sånglägen på skivan. Efter lugnet kommer stormen, nämligen “The Great Deceiver”. Denna låt öppnande In Flames med på deras senaste turné i Europa, det är melodiskt, snabbt och ösigt! 

Nu börjar skivan komma till sitt slut. “In the Dark” bjuder på ett av skivans roligaste gitarrsolon och låten är ett exempel på hur In Flames låter i modern tid. Refrängen kommer säkert bli en framtida favorit att sjunga med i på deras konserter. “ A Dialogue In b Flat” & “Cynosure” är två låtar som jag upplever på någorlunda samma sätt. Två låtar som krävs att bli lyssnade på några gånger innan man kan fastna för dem. Men dem är bra och originella, de elektroniska inslagen som är i bakgrunderna är magiska. Sista låten “End The Transmission” har stundtals bra delar men tyvärr faller refrängen väldigt platt, men det finns säkert många som tycker annorlunda. 

Så hur ställs “Foregone” mot bandets tidigare skivor? Först och främst får man tänka bort det som har varit och njuta av nutiden och stunden. “Foregone” bjuder på klassiska In Flames moment och känns som en summering av bandets historia. Nu med lineupen av Anders Fridén, Björn Gelotte, Chris Broderick, Bruce Paul Newman och Tanner Wayne känns bandet piggare och redo för 2023. Jag är tacksam att jag är uppväxt med In Flames i tonåren, ni är säkert fler där ute som gick i högstadiet och dunkade “Clayman” eller “The Quiet Place” i hörlurarna genom skolkorridorerna. Den känslan kommer tillbaka varje gång jag hör ny musik av In Flames. “Foregone” är en bra skiva, inte den bästa men helt klart ett steg i rätt riktning.

Släpps: 10/2 – 2023. 

Bästa låtar: “Meet Your Maker”, “Foregone Pt 1”, “A Dialogue In b Flat” 

/ Marcus Ohlsson