Kenneth ”KK” Downing måste idag ses som en levande legend. Kanske inte för att han tillhör en av de absolut bästa gitarristerna i världen, men tillsammans med Glenn Tipton i Judas Priest så skapade han ett sound som var stilbildande för det som blev ”The new wave of British heavy metal”. Judas Priest var även en grundbult för undertecknads väg in i hårdrockens underbara värld och jag älskar bandet än idag.

Sen KK hastigt lämnade Priest har det varit ganska tyst om honom rent musikaliskt men han har bland annat hunnit med att skriva en självbiografi om sitt liv och sin tid i Judas Priest.

Nu har han dock slagit sina påsar ihop med Tim ”Ripper” Owens som ersatte Rob Halford när Priest gjorde comeback efter många års tystnad. Och en sak man kan vara säker på när Owens sjunger på en skiva är att man får jävligt grym sång. Det finns inte många sångare som kan ta lika höga toner som han vilket han visar med all tydlighet på ursnabba titelspåret som kommer efter den nästan lika snabba Hellfire Thunderbolt som inleder skivan.

Sen blandas det och ges lite. I tredje spåret Sacerdote y Diablo får vi en dos av painkillerkänsla blandat med lite progressiv 70-tals Priest.

Fjärde spåret Raise your fists är en ren hyllning till hårdrocken och skulle Downing & Co ge sig ut på vägarna kan detta mycket väl bli öppningslåten. Femte spåret Brothers of the road går lite på samma tema med en allsångsvänlig refräng.

Det åtta minuter långa sjätte spåret Metal through and through är en mixad kompott av klassiks Priest metal med inslag av lite tidiga Iron Maiden, Dios Holy diver samt Priests akustiska tolkning av Diamonds and rust.

Wild and free andas en blandning av 70 och 80 tals Priest medans Hail for the Priest andas lite mer Maiden blandad med klassiska Downing riff från bland annat Screaming for Vengeance plattan.

Avslutande Return of the Sentinel är en fortsättning på klassikern The Sentinel från det fantastiska albumet Defenders of the faith (som är undertecknads favoritplatta med Priest) Låten klockar in på 9 minuter där KK använder några små bitar av orginallåten och i låtens akustiska del hör man dessutom en bit av Guns N´ Roses Civil war.

För att sammanfatta hela skivan så känns låtarna en aningen platta. Att MR Downing kan skriva grymma riff finns det ingen tvekan om men helheten håller tyvärr inte hela vägen. Här hade han behövt en parhäst likt Glenn Tipton för att få ihop låtarna mer för det spretar lite för mycket i mellan åt. Även produktionen känns ganska platt den också. Här hade jag förväntat mig betydligt mer.

Summa summarum blir betyget strax över godkänt för denna levande legend som varit med och format min musiksmak sen nästan 40 år tillbaka.

Artist: KK´s Priest

Titel: Sermons of the sinner

Skivbolag EX1 Records

Bästa spår: Hellfire thunderbolt, Sermons of the sinner, Raise your fists

Relesedatum 21/10/01

Av Ulf Romedahl