Koncertrecension: Nerved – Harry B. James, Stockholm 2019-04-13

Dalarnas Rammstein, Nerved, är tillbaks i Stockholm. Tillbaka för att visa att man nu är lika mycket ett fullfjädrat liveband som ett koncept. Drygt halvårsgamla albumet ”Leave it all behind” utgör lejonparten av kvällens setlista, vilket känns helt rätt och riktigt då skivan bjuder på en intressant och varierande mix av metal och electronica med en touch av blues.

”Bitch” inleder något trevande, men den känslan är som bortblåst i kraftfulla ”Freedom” som ställer skåpet. Maestro Marcus Hansers skönt köttande gitarriff ställs mot en bredbent Petra Kvännå som inte viker en millimeter med sin kraftfulla souliga röst. Dramatiska titelspåret ”Leave it all behind” från senaste fullängdaren tar vid och bandet börjar kännas varma i kläderna. Sorgkantade ”Everlasting” är ett styrkeprov vilken cementerar en trygghet i att allt såhär långt känns stabilt. Dock saknas något. Hittills är det nämligen skralt med både mellansnack och publikfrieri.

Fjolårets fullängdare ”Leave it all behind” är överlag en stark och stämningsfull samling stenhårda pjäser rostfritt stål, och ikväll är det utan tvekan väl beprövade Rädda barnen anthemet ”I love you” med sina suggestiva och atmosfäriska ljudlandskap som framkallar kvällens största rysningar. Live växer låten betänkligt jämfört med den något i långbänk dragna version som återfinns på senaste plattan.

”Silence” är en personlig favorit med sitt maskinella råmangelös där Kraftwerk möter Rammstein. Tyvärr har Petra inte ork nog att hitta ursinnet som behövs för att leverera den krävande refrängen till fullo. Innan kvällen är till ända bjuds vi också på skönt tryck i Leila K hyllningen ”Electric”, och för en gångs skull ser det ut som bandet har roligt på scen.

Nerved levererar nämligen en klanderfri musikalisk upplevelse, vilket Inte är konstigt med såpass välmeriterade musiker som basisten Elias Modig (Eagle-Eye Cherry, Magnus Uggla, Melissa Horn m fl), gitarristen Jocke Björkegren (Chosen by gods) och trummisen Joacim Brunnberg (Eskobar). Det som saknas, i alla fall utåt sätt, är spelglädje och närvaro. Lite mer förlösande mellansnack skulle inte heller vara av ondo. Nerved känns helt enkelt en aning stela. Kanske hinner man slipa ytterligare på dessa ack så viktiga komponenter på Pub Anchor i maj innan det blir dags för sommarens stora begivenhet på Sabaton open air.

Betyg: 5/10

Setlista:

Bitch

Freedom

Leave it all behind

Everlasting

Don’t lie

Disclosure

Takin’ it’s toll

I love you

Silence

Anysism

Electric

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!