Har ni varit på en tatueringsmässa någon gång? Det är en lite unik arena att spela på. Publiken kommer och går lite efter hand. Vissa tar paus i tatuerandet för att kolla några låtar, andra strövar fram och tillbaka mellan de olika tatuerarna medan bandet spelar. Det gör att publiken kan gå från många till några till nästan ingen och plötsligt många igen.

Med det sagt kommer mina recensioner här!

Corroded

Introt spelas.

Den något lilla men lyckliga publiken jublar när Per tar plats bakom trummorna. Resten av bandet kommer ut och det märks att de är peppade. De försöker nästan genast att dra igång publiken. Det konstateras att Tomas är en klensmurf och de börjar riffa lite när Bjarne bara slutar spela. Det visar sig att han vägrar spela innan publiken hörs mer. Sagt och gjort. Publiken brölar. De vrålar inte, de brölar. Och det får fart på gubben. Musik flödar ut i lokalen och det är ett under att Tomas huvud inte lossnar med tanke på hur han headbangar.

Någonstans i mitten frågar de vilka som har det nya albumet Bitter. Jag inklusive några andra räcker upp handen. När de avfärdat oss och påpekat att de lever på merch-försäljningen (så de har råd att käka en bränd korv innan de åker hem) spelar de Breathing och den här recensenten blir glad, det är favoriten på albumet.

Det är stora leenden på scenen, fistbumps och röj. Det är 110% och publiken är med på noterna fullständigt. De verkar ha genuint skoj på scenen. Vad kan göra kvällen bättre? Jo, ett avslut med Six Feet Of Anger. Då började till och med min blåa kalufs banga frenetiskt.

Vad får de för betyg? 10/10 Inget snack om saken.

Foto: Leif Hellerin, Festivalphoto.net (Rock Stage Swed på Facebook)

Backyard Babies

Jag vet att man inte ska jämföra festival med inomhusgig men jag kan ju inte låta bli. Jag såg dem spela på Skogsröjet och med det i bakfickan blev jag lite besviken den här gången.

Bandet kliver på scenen, publiken är större idag och den explosiva reaktionen från dem är väntad. Dock känns stämningen på scenen något avslagen.

När de börjar spela märker jag dessutom att ljudet inte är vad det ska vara. Diskanten slår mot väggarna och när det blir mycket bas blir det för mycket bas. Tråkigt men jag tänker att bandets energi bör väga upp det. Men det räcker inte dit.

De spelar alla favoriter. När Nomadic kom igång som låt 5 kändes det som att det vände lite, samspelet mellan Dregen och Nicke ökade något men efter en stund släppte det igen, Dregen släppte micken under körerna och verkade inte hänga med helt. När 44 Undead kom var det som att energin tagit slut för Dregen. Men han kämpade på. När Th1rt3en Or Nothing kom körde han på rakt igenom låten och man kunde se att han log lite mer.

Blomquist lirar järnet. Han har antagligen inte förmågan att stå still även om han ville. Det skapar mer rörelse på scenen och Nicke är stundtals mer rockig än vanligt.

Som ett fan av Backyard Babies blir jag alltid glad av att se dem på scen och höra musiken live men alla kan ha en dålig dag och den här spelningen var inte deras bästa.

Betyget den här gången blir 6/10.

Foto: Dennis Kjellander

Band: Corroded och Backyard Babies

Genre: metal/hårdrock

Plats: Kalmarsalen, Kalmar Tatueringsmässa

Datum: 2019-09-13/14

Bästa spår: Corroded: Breathing Backyard Babies: Brand new hate/Minus Celsius

/P ”The Poser” Pousár