Det är ett spelsuget och uppsluppet Saffire som möter hemmapubliken på ett utsålt Sticky fingers. Efter flertalet festivalspelningar under sommaren, och nu som förband till The Night flight Orchestra, är det ett väloljat maskineri vi får bevittna. Saffire har tre utmärkta fullängdare i bagaget och blandar och ger från från dessa med tonvikt på senaste ”Where the monsters dwell”.

Det märks att detta är sista spelningen på Sverigeturnén då det redan i inledande ”Wolf among the sheep” inte råder något tvivel om vilken nivå det är frågan om. En urstark inledning således.

Allsångsvänliga ”Magnolia” avlöser och det märks tydligt att publik och band har oförskämt kul tillsammans.

Blytunga ”Betrayers fate” låter som ett mästarmöte mellan Deep Purple och Metallica och är ytterligare en av kvällens självklara höjdpunkter. Bandet börjar nu bli varma i kläderna på allvar vilket inte minst märks på Tobias Janssons självklara pondus på scen och jovialiska mellansnack.

Saffire består av fem galet kompetenta musiker och i ”Broken crown” klappar mitt trummishjärta alltid lite extra då Anton Roos i låtens ingress får skina med sitt galet galanta groove.

Titelspåret från senaste skivan ”Where the monsters dwell” har ett elakt svängigt Panteraliknande riff och ett monstruöst smaskigt driv som sätter extra fart på den entusiastiska publiken.

”Hard to keep, hard to find” har en urstark refräng, som växer ytterligare ett par snäpp live, och ett riff som för tankarna till Hammerfalldängan ”Hearts on fire”.

Sammanfattningsvis finns inte mycket att anmärka på annat än att speltiden är för kort och att Tobias sång är en aning lågt mixad. Saffire är en av de klarast lysande ädelstenarna i vår svenska hårdrocksflora och förtjänar definitivt att höras och ses live framöver!

Betyg: 8/10

Saffire – Sticky fingers Göteborg 2018-11-10

Setlist:

Wolf among the sheep

Magnolia

Betrayers fate

Heartless

Broken crown

Where the monsters dwell

Hard to keep, hard to find

Casters of the first stone

Peter ”Amber St. Pete” Johansson