Lista för årets album enligt Gråben med extra

Nu börjar årets slut närma sig med stormsteg och mina kollegor har gjort sina listor för året så dags för mig med. Ett riktigt händelserikt år med fantastiska skivor och konserter bl.a. Men tyvärr så måste man ju gallra ut och sortera, allt får ju inte plats, detta är hur jag tycker och skivor som fastnat eller berört. Längre ner kommer det även att stå om Skövde in Rock som jag var på.

Bästa för året.

Venom Prison – Samsara

En riktigt tung skiva som bara krossar allt i sin framfart. Tunga texter om politik bl.a. Brutal dödsmetal från England. Hat, aggressioner med tunga riff och melodiösa partier ger lyssnaren en annan syn på världen som många ignorerar eller helt enkelt inte känner till.

Green Lung – Woodland Rites

Psykedeliskt med tema om häxor och annat ockult, Släppte debuten i år. Från UK och har turnerat med några stora namn som Conjurer och Puppy. Har blivit populära och lär växa, soundet påminner om tidiga Black Sabbath samt andra tidsenliga band som höll på med psykedelisk rock.

Lindemann – F & M

Andra albumet i samarbetet mellan Peter Tägtgren och Till Lindemann. Med lång vänskap och efter ett fullföljt löfte så kom bandet till. Industrial och till skillnad från föregångaren som var på engelska och enligt delar av folket en dålig debut så är nästa på tyska och som en helt annan sida. Starkt album och får en att vilja ha mer.

Turilli, Lione’s Rhapsody – Zero Gravity (Rebirth and Evolution)

Ett samarbete som blev till på ett egentligt avslut på bandets långa historia. Med sagan slut så var möjligheterna ändlösa, vad nu och vart skulle de fara samt skriva om. Slutresultatet blev Rebirth and Evolution, nyfödelse och utveckling. Ett album som är mera i tiden och som visar att de fortfarande kan. Med samma spelare som under 20 års turnén så började nytt kapitel. En riktigt bra skiva.

Ardours – Last Place on Earth

Gothic med 80’s rock som är smaskens. Något helt fräscht som piggar upp i en rätt mättad genre. De har något som får en att fastna redan första spårets sekunder som följer med till slutet av albumet. Känns nytt men har element som man redan känner väl och kommer bli långvariga.

Skraeckoedlan – Eorpe

Vilken skiva, med tema och ”historia” skriven av en författare så har dem lyckats att sätta musik på det. Med en ny medlem men samma smak så är det ett starkt släpp som var en fröjd att få höra. Följer samma spår som äldre material och ger mer av det där som man vill ha.

Blind Guardian Orchestra – Legacy of the Dark Lands

Äntligen en skiva från BG (typ), orkester mestadels men ändock med de två snillena som står bakom det mesta vi alla älskar. Varit på tal om länge att göra en skiva med orkester som till slut kommit. Påminner mycket om hur Nightfall in Middle earth gjordes och många av röst skådisarna är tillbaka, så älskar du den skivan så kommer du verkligen gilla den här.

Bones UK – Self titled

Med konfrontering om skönhets komplex i mode industrin, sexism inom musik samt den giftiga maskulina sidan så har tjejerna i Bones bara börjat. De går ut med att deras musik ska träffa dig rätt och ge mod att man passar in fastän man har fula sår eller skeva ögonbryn. En kraftfull debut och har blivit nominerade för bästa Rock Perfomance för låten Pretty Waste.

TOOL – Fear Inoculum

Ett band jag mest hört sägner om men som tog tid att gå igenom deras katalog inför det väntade släppet. Det var definitivt ett Tool album och gillar det skarpt, Helt klar väntan när medlemmarna är så upptagna med annat. Håller måttet med äldre och ger en nyans av mer fast, bestämt så att säga mer vuxet och moget tycker jag.

Baroness – Gold & Grey

Ett album som verkligen slog mig av stolen, från början till slut. Vart helt mållös när båda rösterna från Gina och John med gitarrerna var något jag helt hade missat. En fantastisk skiva med progg sludge som levererar.

Sascha Paeth’s MOC – Signs of Wings

En fantastisk debut som bara dök upp. Den store Sascha som har varit med och gjort eller hjälpt göra många av de skivor som finns i Europa, är även med i Avantasia på gitarr. Helt magiskt och med Adrienne på sång gett det där extra som gör det hela fångande.

Eyes Wide Open – The Upside Down

Opeth – In Cauda Venenum

Som jag har längtat och önskat att de skulle göra en skiva på svenska, ett plus med engelska varianten. Älskar skivan

MONO – Nowhere Now Here

Devin Townsend – Empath

Årets bästa helt klart, vet att Devin är en man med ibland de mest konstigaste idéer men han vet vad han vill ha. Måste lyssnas rakt genom varje gång, går inte att bara ta en låt, helt magisk och har spelats många gånger sen släpp och kommer fortsätta att göra det.

Årets sämsta är helt klart Sonata Arctica’s senaste alster, saknar glöd och ja allt som har med dem att göra. Hade förhoppningar som krossades totalt.

Var på Skövde in Rock fest tidigare i höstas och det var en upplevelse. Många bra band som man hört men flera som överraskade en, vart rätt många vinyler å ta hem.

Lokalerna var trevliga och lätt att hitta, bara att ta tåget dit å gå rakt över vägen så var man framme. Stort med två bra scener och ljudet var fett, blev en massa bilder och flera trevliga pratstunder med artister som åskådare. Sungen var på plats med Henke från Rockpodden som konferencierer. 23 band uppdelat på två dagar med 10 av dem på första. Var två scener som det gick emellan och fanns tid för att se alla, båda kvällarna började på eftermiddagen och slutade framåt 2 på natten.

Beardmen är dem som stod för eventet och har gjort ett riktigt bra jobb med inga konstigheter, gick som smort och inget stök. Mycket merch fanns att skaffa och en bra plats för banden att sälja sitt med. Rätt så mycket folk och skiftade lite mellan dagarna då det var olika sorters band som spelade, allt från döds till heavy metal med några emellan. Största överraskningarna var Hot Breath, Wucan, Spidergawd, Ambush, Sweeping Death och Svartanatt. Asta Kask är favoriter som levererade hårt och Skraeckoedlan var tungviktaren som avslutade fredagen med en smäll. Ondt Blod var lite av en besvikelse efter en sådan stark och bra festival att gå ut på, men efter en helg i Skövde så hoppas jag på nästa år kommer bli kanon.

Liked it? Take a second to support The Maloik Rock Blog on Patreon!