Madam X

Har du hört låten High in High school? Då har du hört Madam X. Låten High in Highschool ligger på bandets första album, We reserve the Right som släpptes 1984. Bandet spelade ihop i orginalsättning mellan 1982 och 1985 med systrarna Maxine och Roxy Petrucci på gitarr och trummor (Roxy är även trummis i Vixen), Brett Kaiser på sång och Chris ”Godzilla” Doliber på bas. Det var hårspray, det var nitar och nätstrumpbyxor och det var Rock & Roll. 1986 till 1988 klev Sebastian Bach in som sångare istället för Brett. Sen tystnade Madam X, i alla fall för oss på den här sidan Atlanten. Förutom sporadiska möten och spelningar har bandet inte gjort något nytt förrän 2017 då plattan Monstrocity landade och gjorde alla Madam X fans överlyckliga. Bandet lirade på Sweden Rock Festivalen 2014 och i år, 2018 och de älskade det. Redan på spelningen 2014 insåg man att det här bandet må ha varit tysta men de har knappast legat på latsidan. Bretts röst lät om möjligt bättre än den gjorde på 80-talet. Godzilla skallade sin bas tills blodet sprutade och han var tvungen att spy lite snabbt backstage medan Maxine ägde scenen med sitt stora hår och sina grymma solon. Så hur är den nya skivan? När man är bortskämd med låtar som Come on, come all och Cat´s got your tongue från första skivan är det nästan lite läskigt att lyssna på den nya skivan men så fort jag hörde första låten, Resurrection, var jag fast. Det är rakt igenom Madam X på nytt, till och med lite bättre. Roxys trummor är så sjukt vältajmade och återigen, Brett har ett sådant omfång i sin röst att det är svårt att tro att det är mer än trettio år sedan han sjöng in de förra spåren, visst hör man att rösten åldrats men till skillnad från många andra har den mognat istället för att rasa. Den här skivan är lite tyngre, lite vassare och lite snabbare än den förra och den tar in 80-talsrocken till 2010-talet. På det nya albumet har Godzilla fått lägga sången på spår nummer 8, Detroit black. Skitigare röst får man leta efter men tja, det är ju Godzilla! Han är rå och han är hård som sten. Även Maxine har fått låna ut sin röst på Bride of Frankenstein som låter som en typisk låt till eftertexterna till vilken skräckfilm som helst från 80-talet.

Sämst: Låten Wish you away. Den är inte dålig egentligen, den är bara annorlunda mot övriga låtar och hade kanske passat bättre som ett bonustrack I slutet på skivan.

Bäst: Freak Paradise och Videon till låten Monstrocity som kom ut i september. De tar verkligen in 80-talet till 2010-talet.

Betyg: 9/10 (Enbart för att jag förväntar mig ett ännu bättre album snart och för att vi fick vänta mer än 30 år på detta)

/P.Pousár

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!