20 års jubilerande Märvel från Linköping förärar oss med att släppa sitt nionde studioalbum Graces came with Malice. De kommer också att arrangera en egen festival i sommar samt släppa en samlingsskiva i höst. Mycket att stå i för de självutnämnda baronerna av svensk högenergisk rock’n’roll. Trion säger sig må bättre än någonsin och är väldigt taggade på att få ge sig ut spela live igen. Fullt ös med glimten i ögat är det som gäller!

Jag tycker att Märvel blandar actionrock och hårdrock med 70 talsvibbar på ett alldeles utmärkt sätt. Graces came with Malice är inte deras mest varierade skiva men även här förekommer lite annorlunda detaljer och i min värld roliga inslag. Sound of the life slipping away inleds med ett riff som låter mycket 80-tals Metal a la Judas Priest och som återkommer mitt i låten som i övrigt är mycket svängig och som också innehåller ett gräl mellan en mor och ett barn som nog de flesta känner igen sig i. Great Man är en av skivans ösigaste låtar med klara Metal influenser. Titelspåret och skivans ballad inleds med sång som påminner om Ozzy i låten Ordinary Man och trots att det en ballad får man även här till en del sväng. Skön låt! Lizard’s Tongue ger mig Sladevibbar i början och slutar helt magiskt på ett sätt som många låtar börjar, med att trummorna fortsätter spela när övriga instrument tystnat. Queen for a day är en passande avslutning av skivan då den skulle kunna ha varit en signaturmelodi till ett barnprogram, även detta en riktigt kul låt.

För dom som gillar äldre Kiss material och The Hellacopters bör Märvels musik passa som handsken då jag tycker bandet i mångt och mycket påminner om de två storheterna. Men Märvel är samtidigt för varierade för att jag skulle säga att de försöker kopiera. Här finns också en massa andra influenser. I korta sekvenser tycker jag mig höra Judas Priest, Iron Maiden, Ozzy, Slade och till och med Rod Stewart. Jag får för mig att Märvel är ett band som har väldigt roligt och som jag mycket gärna skulle vilja se live

Skivans bästa: Graces came with Malice, Sorry state of affairs och Queen for a day

Artist: Märvel

Titel Graces came with Malice

Skivbolag: The sign records

Medlemmar: The Vicar – trummor, The King – gitarr och sång, The Burgher – bas

Av Marcus Ahlberg