Mike Machine – ”Alive”

Jo, du läste rätt! Det är alltså ett hårdrocksband som heter Mike Machine, och inte ett gammalt övervintrat Italodiscoband från 1985. Power metalbandet Cryonic med Michael Löfqvist (sång), Crazze Crantz (bas) och Johnny O’dee (trummor) i spetsen har nämligen bytt både bandnamn och inriktning till ett mer pudelrocksinspirerat åttiotalssound. Under producenten Tommy Eliassons vakande öron har Piteåbandet spelat in förstlingsverket ”Alive” under hösten 2018.

Undertecknad är obekant med Cryonic och kan således inte redogöra för något slags ”före” och ”efter” scenario, utan möter Mike Machine med nya öron. Rent allmänt kan väl tilläggas att band som byter genre oftast inte brukar falla i särskilt god jord hos hardcorefansen. Återstår att se om namnbytet är en förmildrande omständighet eller ej.

Det börjar trevande. De första spåren är tämligen slätstrukna och inte blir det särskilt mycket bättre därefter.”Paradise” är direkt förargelseväckande i all sin fånighet, texten till ”Fireball” är irriterande infantil och ”On and on” låter som en halvfärdig (och dålig) låtidé som Bonfire skulle ha kasserat redan 1987, för att ta några exempel.

Ska man välja ut två spår som är minst sämst är ”Living on the road” den första kandidaten. Förutom den löjliga texten finns här trots allt en halvcatchig refräng och ett godkänt solo.

Även ”In your dream” är något bättre än övriga spår. Refrängen fäster som tuggummi, och stilmässigt påminner detta om Treat, Bonfire och liknande band.

Tyvärr måste jag säga att ”Alive” är bland det sämsta jag hört på ett tag! Att tro att man med någon slags värdighet ska kunna slå sig in på en redan trång marknad av melodiös hårdrock med ett gäng taffliga och fåniga låtar utan finess, med ofta rent usla texter, är rätt korkat. Då måste man se till att kvalitetssäkra upp låtmaterialet betydligt mer. Det duger inte att ha ett halvtaskigt engelskt uttal och skrika fuck you över en handfull trötta standardriff och ösa på med fotbollskörer. Det är respektlöst både mot genren och lyssnarna!

Band: Mike Machine

Titel: Alive

Genre: Melodiös hårdrock

Skivbolag: AOR Heaven

Releasedatum: 26/4

Bästa spår: ”Living on the road”, ”In your dream”.

Betyg: 2/10

Peter ”Amber St Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!