Vi är vana nu efter två album och flertalet singlar med att Stagman sjunger direkt från hjärtat om stort och om smått och utan filter lämnar han ut sitt liv och sina tankar som om hans skivor vore dagböcker.
Han hyllar, han minns, och precis som oss andra så har han tankar och funderingar om samtiden och framtiden.
Med Ser ni eldarna? Så skickar han en fråga till våra ledande politiker”.

Så inleds pressmaterialet från skivbolaget. Inget ovanligt i sig att presentationen är väldigt munter när det landar i våra inkorgar men för en gångs skull så är jag beredd att hålla med till hundra procent. Stagman inledde sin solokarriär med självupplevda texter om en tid som varit och en kommandes framtid efter att passerat femtio strecket på albumet ”Är Ni Kvar Därute?” På album nummer två ”Moder Jord” så började han mer beskriva livet som det såg ut just nu men började även ta upp mer politiska ämnen som i titelspåret men framförallt i den fantastiska låten ”Ni Är Blinda, Ni Är Dumma!” En klar markering och ställningstagande mot dagens politik och hur det lovas runt men hålles tunt och även hur problem sopas under mattan i jakten på medias perfekta bild av vårt kära hemland.

Ett val senare och Stagman är ingalunda imponerad av varken valrörelsen eller efterspelet som följde. Titeln ger oss en ledtråd om vad som komma skall och redan i det elakt distiga gitarrintrot sätts tonen. Stagman inleder med raderna ”En sak är säker, ni lurar inte mig igen!” Man förstår genast att det här är en fortsättning där Ni är blinda lämnade av. Han fortsätter sin vandring på väldigt snårig och snäv stig. För det är inte lätt att kombinera. Åsikter och text med melodi. Samtidigt som han har något på hjärtat som måste ut så får det inte komma ut på fel sätt. Om det i hans tidiga karriär var i en punkares attityd så finns här istället en självsäker mans klara och distinkta åsikter. Detsamma gäller melodin som inte är ”in your face” men med ett driv och som hjälper till att sätta utropstecken efter varje avklarad vers. Refrängen är däremot enkelt uppbyggd men effektiv. En fråga som även är ett ställningstagande. Ser ni eldarna? Ser ni inte den verklighet som jag ser? En lyssning är allt som krävs sen sitter texten där i ryggraden. Varför krångla till det med med analyser? Det är istället enkelt, rakt och ärligt. Det är dags att öppna ögonen och beskåda vårt land och politik med nya ögon. Sen kan svaren först komma.

Kombinationen av en stark text som är Stagmans ärliga syn och åsikt och inte en uppdiktad historia tillsammans med en grym melodi gör att den tidigare beskrivna snåriga och snäva stigen öppnar upp till en ny bred väg för Stagman med bandet som hittils troget följt med i hans spår att vandra fram. Hjälpta av producenten Stefan Bergström som guidar med säker hand. Två album på två år och dessutom en stark singel i ”En arbetarklasshjälte” (Working Class Hero) är bara början. För Stagman behövs! För vilken artist i Sverige idag vågar verkligen sjunga om de stora frågorna och ifrågasätta? Ser ni eldarna? Jadå. Klart och tydligt.

Band: Stagman

Titel: Ser Ni Eldarna?

Genre: Rock, Rock på Svenska

Skivbolag: GMR Music

Releasedatum: 1/3

Betyg: 8/10

Av: Magnus Blomqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *