NERVED – LEAVE IT ALL BEHIND

Frånsett ett par singelsläpp har det varit tyst om Nerved de senaste nio åren. Nu är bandet tillbaka på allvar, som alltid under ledning av gitarristen, låtskrivaren och producenten Marcus Hanser. Line-upen må ha ändrats under åren men Nerved har alltid bestått av ytterst kompetenta, och flitigt anlitade, musiker. Nya ”Leave it all behind” är inget undantag. Sångerskan Petra Kvännå (Sky High, team Cans i körslaget), gitarristen Joachim Björkegren (ex Max Martin, Chosen by Gods), basisten Elias Modig (Eagle-Eye Cherry, Janne Schaffer, Blaknuss All Stars) och trummisen Joacim Brunnberg (Eskobar, Mike Granditsky) utgör 2018 års laguppställning.

Nerved har beskrivits som ”Dalarnas Rammstein”. Det är lätt att förstå varför. Här finns både likheter i sound och en liknande maskinell tyngd som hos de tyska giganterna. Petra Kvännås kraftfulla stämma ger intressant kontrast och är samtidigt ett fantastiskt komplement till musiken.

Brottartunga ”Freedom” kickstartar albumet. Det här är nedstämd metal med inslag av hardcore, industri och rakbladsvass sång. Här finns en slagkraftig och intressant refräng med en keyboardslinga som påminner om Das Boot (U96).

Mest igenkänningsfaktor har tveklöst ”I love you (revisited)”. Många minns nog den annorlunda och hjärtskärande refrängen från Rädda barnens uppmärksammade reklamfilmsserie från 2004-2008. I denna nyinspelning gästar Jacob Samuel (The poodles) på sång. Detta spår känns en aning långt och hade kunnat kortas ner en aning.

Här återfinns också tidigare släppta ”Electric”, en metallifierad stenkrossarcover på Leila K’s hit från sent nittiotal. Här gästgrowlar Richard Sjunnesson (The Unguided). Jag är ingen större förespråkare för Growl, tycker sällan det tillför något. Här handlar det dock om att färga Petras klara råstyrka med något som är mörkare, skitigare och grumligare, men som ändå inte tar över. Det fungerar faktiskt alldeles utmärkt.

Titelspåret ”Leave it all behind” tillhör höjdpunkterna. Det är episkt, melankoliskt och tungt med en saftig, melodiös refräng. Lika brutal som melodiös är ”Anyism” som blandar Alice in Chains mörka, suggestiva melodispråk med Metallicas råmangelös. Definitivt ett av de starkaste spåren.

Vi ska heller inte glömma det magnifika ursinnet i Rammstein/Faith no more influerade ”Silence”, eller dystra ”Everlasting” med sorgsen cello och stor själfull refräng. I ”My enemy within” blandas mörk electropop med en Petra i sitt bästa bluesmode på ett synnerligen fängslande sätt. Episka ”Breathe” lyfter dock aldrig riktigt. Den är en smula för monoton och en aning för lång för sitt eget bästa.

Petra Kvännå är Nerved’s mest potenta vapen. I henne har man hittat en urstark, uttrycksfull och kraftfull röst som inte sällan påminner om ikoner som Ann Wilson (Heart) och Grace Slick (Jefferson Airplane, Starship). Ibland låter hon nästan ”svart” i rösten och jag kommer då att tänka på fantastiska sångerskor som Chaka Khan och Nana Hedin. Hon har också liknats vid en svensk Adele, vilket känns som ytterligare en relevant referens. Flera spår är dessutom färgade med smakfulla stråkar signerade Dalasinfonietten (Marika Erlandsson och Elisabeth Lagergren) samt Leif Göras (Orsa spelmän, BAO). En kontrasterande symbios som fungerar alldeles ypperligt

Nerved korsbefruktar element från så vitt skilda genrer som electronica, blues och eurodisco med metal. Sammantaget lyckas de skapa ett sound som särskiljer dem och gör dem bra mycket intressantare än många moderna metalband idag. Genom detta får de också ett eget DNA som sträcker sig bortom exempelvis Rammstein.

Band: Nerved

Titel: Leave it all behind

Releasedatum: 24/8-18

Skivbolag: MMS/Universal

Genre: Heavy Metal

Betyg: 7/10

Bästa spår: Freedom, Leave it all behind, Anyism, Silence, Everlasting

Peter ”Amber St. Pete” Johansson

Liked it? Take a second to support Peter Johansson on Patreon!