Nita Strauss, Controlled Chaos


Nita Strauss spelade i Iron Maidens, ett “all female” trubite band till Iron Maiden. Hon är kanske mest känd för att ha ersatt Orianthi i Alice Coopers band 2014. Hon har sedan dess visat sin grymma förmåga att få ljud ur gitarren och hennes tuffa attityd har gjort henne till föremål för beundran hos en yngre kvinnlig publik.

Albumet Controlled Chaos släpptes den 16 november och den har ett knivskarpt fokus på gitarrens förmåga att hålla huvudrollen.

Låtar som Pandemonium 2.0 ger oss en skön känsla av clean hårdrock. Elgitarren har sin plats i hårdrocken så att det låter väldigt klassiskt förvånar mig inte alls. Lion Among Wolves drar oss till den mer berättande typen av låt. Man får en känsla av saga som påminner lite, men bara lite, om Blind Guardian.

I balladen Here With You tar gitarren över både melodi och sång. Nej, det är ingen sång lagd på spåret, däremot känns det lite som att gitarren sjunger en melodi i låten. Det visar bara att det inte alltid behövs en vokalist i ett hårdrocksband.   

På Albumet ligger en cover av en av mina favoritlåtar, The Show Must Go On kunde ha varit en helt magisk version med fiol och elgitarr som möts men nej. Tyvärr är fiolen inte riktigt med på noterna. Den känns lite off key emellanåt och det blir nästan jobbigt att lyssna när man bara väntar på att det ska bättre eller sämre.

Över lag gillar jag albumet. Det är lite befriande att få höra Nita släppa loss och att få höra hennes talang på ett eget album. Jag ser fram emot nästa redan, jag kan tänka mig att det kommer lyfta och bli bättre för varje släpp.

Bäst: Låten Alegria som tar mig tillbaka i tiden och lustigt nog gör att jag vill spela bil-spel på mitt Nintendo. 

Sämst: The Show Must Go On, nej. Bara nej

Nita släppte den officiella videon till Mariana Trench som är en annan favorit på albumet. Här kan ni också se Josh Villalta bakom trummorna.

Liked it? Take a second to support Pauline Pousar on Patreon!