I vintras var jag och såg det tyska black metal-bandet Kanonenfieber i Göteborg. Det var en fantastisk spelning på den intima klubben The Abyss. Bandet hade med sig en snömaskin som skickade ut massa fejksnö över publiken, för att efterlikna den karga och skoningslösa miljön under första världskriget. Musiken var också skoningslös men ändå väldig melodiös. Sen dess har jag följt bandet på deras olika plattformar. Bandets låtskrivare och vokalist som går under namnet Noise har nu äntligen släppt ny musik. Vid sidan av Kanonenfieber har Noise även projektet Non Est Deus. Med detta projekt har Noise gett ut ett antal skivor. Detta är ett enmansband och Noise är skaparen av allt. Fredagen den 12 maj 2023 så släpptes Non Est Deus nya skiva “Legacy”. För fantaster av den mörka och melodiska black metal-musiken så som kännetecknar Mgła, Groza eller Uada så är detta fröjd för öronsnäckorna. Albumomslaget på “Legacy” visar mänsklig misär med död, kaos och hopplöshet. Ett perfekt utrymme att utvinna känsloladdad black metal. 

Allting inleds med “Hiob”, en låt som lär lura lyssnaren att detta skulle kunna vara ny musik från Mgła. Likheterna är påtagliga men detta är ett vinnande koncept som Mgła grundande men utvecklas vidare av Non Est Deus. Ibland påminner det även lite om Rotting Christ. Gitarrerna, trummorna och sången är det som är i fokus på denna skiva. “Written on Tombstones” bjuder på storslagna stunder men det finns låtar på skivan som lyfter högre. “Amos The Prophet” backar med tempot något men är ändå väldigt drivande med stora melodier. En av skivans höjdpunkter är “The Canon of Nil”. Låten har en progressiv karaktär och ökar stadigt i sitt ursinne. När låtarna på skivan har episka och storslagna avslut, då är det svårt att inte sväva in i black metal harmoni. 

“Thousand Years of Sand” är precis en sån låt man kan föreställa sig funkar bra live. Rökigt, röjigt och brutalt. Perfekt för intima klubbspelningar, måhända att stora konserter är pampiga men det är något som är svårslaget med dem mindre. “Babylon” är helt fantastisk, helt klart ännu en höjdpunkt på skivan. Melodierna är så vackra och samtidigt så vemodiga. Skivan avslutas med låten “The Last Act”, här skriker Noise ut “And Dust You Shall become”. Det häftigt att all denna musik kommer ur en persons sinne och skapande. Låten har någorlunda samma formula som många andra låtar på skivan men det är ju detta som är det vinnande konceptet. Ett värdigt avslut på en fantastiskt skiva. 

Hur ska man då betygsätta en skiva som denna? Helt klart har det gjorts liknande musik men man får njuta av stunden och fokusera på den enskilda plattan. “Legacy” är dynamisk, vacker, vemodig och beroendeframkallande. Absolut en framtida klassiker inom liknande musik. Detta är ett av årets höjdpunkter inom black metal och bör inte missas av fans av denna stil. Nu hoppas jag att Noise kan lyckas få fram musiker som kan hjälpa honom att framföra dessa låtar live. Är det för mycket att önska ännu för en intim konsert på The Abyss men nu med Non Est Deus istället? 

Bästa låtar: “Babylon”, “The Canon of Nil”, “Thousand Years of Sand”