Återigen har den danska mästersångaren Ronnie Atkins och det svenska låtskrivargeniet Erik Mårtensson slagit ihop sina påsar och släpper nu tillsammans en tredje fullängdare under namnet Nordic Union.


Erik måste vara en av Sveriges mest produktiva låtskrivare. Det bara spottas ut låtar i parti och minut från den mannen och låtarna är väldigt sällan dåliga. Till detta album så står Erik som producent och han har även mixat skivan helt föredömligt.


Att Ronnie Atkins har en cancerdiagnos vet nog alla vid det här laget, men han har verkligen sen han fick sjukdomen inte legat på latsidan. Han har bland släppt två soloalbum och medverkat på bland annat Chris Laneys projekt At the movies.


Hur är själva skivan då? Det räcker nästan att lyssna på inledande On this day i fight, för redan där visar firma Atkins/Mårtensson vart skåpet ska stå. Det är tungt som tusan och Atkins sjunger hur bra som helst.


Nya skivan Animalistic är 11 låtar stark och klockar in på strax under 45 minuter. Det är hård melodisk rock med tydliga Eclipse vibbar, med den stora skillnaden är att gitarrerna är betydligt tyngre. Det är nästan som man kan kalla musiken för melodisk heavymetal och den musikstilen passar Ronnies röst som handen i hansken.


Det finns ett gäng grymma riff som Erik snickrat ihop som vilket band som helst hade varit nöjd med. Till exempel inledningsriffet på ”In every waking hour” sitter som ett smäck. Riffet till ”This means war” luktar Hammerfall lång väg, för det finns klara likheter med Templars of steel från Renegade plattan.
Skivans stora ballad är Riot som känns som hämtad från Eriks egna Eclipse-arkiv. Men den är riktigt skön ballad med ett snyggt gitarrsolo och en bombastisk refräng.


Summa summarum. Om man gillar de två första plattorna så kommer du älska denna för den är helt klart bättre. Det är en helgjuten som växer för varje genomlysning.


Erik Mårtensson är en låtskrivare av högsta rang. Men det visste vi ju redan från början.

Artist: Nordic Union
Titel: Animalistic
Skivbolag: Frontiers Records.
Bästa låt: Nästan alla