Black Solstice är ett “Sabbathian heavy rock band” från Stockholm.

Bandet består av Peter Eklund på trummor, Anders Martinsgård på gitarr, Lelle B Falheim på bas och Magnus Lindmark på sång. Precis som deras beskrivning av genre hintar om, så är det väldigt 70-tals influerad rock/stoner rock/heavy rock.

Black Solstice släppte den 5 november 2021 sitt debutalbum “Ember”, på tio spår, via Ozium Records. Nästa år kommer dessutom albumet på vinyl via Majestic Mountain Records.

Skivan inleds med spåret “Intervention”, ett instrumentalt spår på 1.05 minuter. Det osar klassisk tyngre rock/heavy rock. Spåret är kort samt koncist och de jobbar väldigt mycket med pukor som uppbyggning emot nästa spår. 

Spår nummer två, “Firespawn”, inleds med ett tyngre elakare riff och med ett snyggt hängande groove. Sedan kommer sången in. Här trodde jag att det skulle komma in en sångare mer lik Ozzy Osbourne, men icke. Vi möts av en sångare som ligger i det lägre registret och påminner stundtals om Phil Anselmo (Ex Pantera) i bandet Down. Det är en snygg kombo och känns som en bra fusion mellan 70-tals heavy rock samt 90´s stoner rock/metal. 

Sedan kommer spåret “Ember”, likt plattans namn. Ett väldigt headbangarvänligt riff och groove inleder låten. Vi bjuds på väldigt snygga gitarrmelodier i denna låt som inte tar över utan snarare samarbetar bra med sångarens typ av röst. Sång – stämmorna som är ligger på vissa partier passar riktigt bra. Dom tar inte över för mycket men skulle samtidigt saknas om dom inte var där. 

“Calls From The Demons”, stökigt intro och med passande skrik – toner på gitarren, som kommer vid rätt tillfällen. Uppskattar effekten som är lagd på sången under verserna. Bra driv i trummorna, helt klart pluspoäng där också. 

“Signs Of Wisdom”, svänger rejält i introt. Det är snyggt uppbyggt med trummorna i första vers delen. Gillar verkligen gitarr delarna på denna, både i solon och i gitarr – plocket. Dessutom är det en väldigt bra blandning på olika partier och takt ändringar i detta spår.  

Black Solstice.

“Celestial Convoy”, man måste bara älska låttiteln. Riktigt vackert spår som är instrumentalt. Lite “70´s psychedelic” känsla, tänk Pink Floyd, The Doors, vissa Sabbath inslag. Perfekt längd på spåret dessutom. 

“Part Of Me”, instrumentalt har jag inget att klaga på. Men efter ett ex antal låtar hade jag önskat lite mer range på sångaren. I alla fall i klang och hur man framför melodin. Faran är när melodin och framförandet blir monotont, så blir lätt det instrumentala det också. 

“Sweet Misery”, diggar att det är lite mer upptempo i början. Bidrar till en frisk fläkt. Men?! Här får vi ju lite av en annan sångstil på sångaren Magnus. Ni hörde mig alltså? Skämt och sido, jag uppskattar lite renare samt lenare sång som bryter av i verserna. Det gör att refrängen lyfter bättre. Här sticker refrängen ut mer än tidigare spår också. Snygga stämmor, både i sång och i gitarrerna. 

“Burned By The Sun”, tungt spår och snygga partier. Verserna sticker inte ut mycket bland tidigare låtar. Det är inte dåligt, med det känns bara lite gjort på plattan. Refrängen med körerna dock, riktigt snyggt. Kanske den bästa refrängen på skivan och Magnus röst passar som en smäck.

Sista spåret “If We Fail”, introt är läckert och uppskattat att Magnus röst får komma fram på ett annat typ av sätt. Ett bra sista spår på skivan. Tungt riff, kanske den låt som helt klart känns mest Sabbath i det instrumentala, vilket inte är något negativt. 

Sammanfattning:

Black Solstice levererar helt klart en bra första platta. Jag uppskattar den fusion som infinner sig mellan lite olika genrer. När bandet beskriver sig som ett “Sabbathian heavy rock band”, trodde jag att det skulle låta mer Black Sabbath, men ärligt så låter det inte överdrivet mycket Sabbath. Det låter lite mer eget och främst mer 90’s stoner rock a la tex “Down”. Självklart finns det tydliga influenser från Sabbath, i vissa låtar mer än andra och även dom gör sig bra. Jag gillar kombinationen på sångaren och resten av bandet. Dom kompar bra och det bryter av bra. Även om jag stundtals kan tycka att sångaren blir lite väl monoton, i sin sångstil men främst i vissa skrivna melodier. På vissa låtar hade jag velat att man vågat kliva lite mer utanför ramen av den stil de spelar. Men i överlag är detta en bra första skiva, med en bra produktion som passar den genre som infinner sig. Fortsätter bandet att utvecklas och skriva låtar, kan det bli spännande att se hur uppföljaren tar sig. Kompetenta musiker som jag helt klart tror levererar bra live.

Artist: Black Solistice

Titel: Ember

Skivbolag: Ozium Records

Bästa spår: Ember, Sweet Misery, If We Fail, Firespawn.

Releasedatum: 5:e november 2021.

Av // Rasmus Harnesk Wiklund