Vissa album kan man lätt slå på i bakgrunden, medan andra album kräver mer av en som lyssnare. Man måste verkligen lyssna. Death, where is your sting tillhör den senare kategorin, men det är ingen tvekan om att det är värt att ta sig tiden.

När man ser stämpeln doom är det lätt att föreställa sig en tung och mörk platta, men Avatariums doom har en luftig och mystisk känsla. Att lyssna på deras femte album är som att läsa en riktigt spännande roman: man sugs in, och låter sig dras med i de oväntade, men ändå så passande, vändningarna, och tiden omkring en står still.

Det här är en kvintett som inte är rädd att tänja på gränserna. Visst finns det spår som är doom i en mer traditionell mening, som ”God is silent” och ”Mother can you hear me now”, där riffen skulle kunna ha kommit från Iommi själv. Men vi möts också av titelspåret, med dess poppiga och medryckande refräng, folkiga ”Stockholm” och den avskalade balladen ”Psalm for the living”.

 Death, where is your sting är ett just ett album, och inte bara en samling låtar. Det en resa som vi guidas igenom av Jennie-Ann Smiths känsloladdade stämma. Med andra ord är det en platta som bör avnjutas i sin helhet.

Foto: Niklas Palmklint

Artist: Avatarium

Albumtitel: Death, where is your sting

Bolag: AFM Records

Release: 221021

Genre: Doom metal,

Bästa låtar: “Death, where is your sting”, “Stockholm”, “Mother can you hear me now”

Betyg:

Recension av: Anna Mattsson