Det svenska bandet Band of Brothers SE släpper ny musik med skivan Ship Of Fools. Uppsättningen består av Christer Nilsson (sång), Ulf Nilsson (bas), Joachim Nilsson (gitarr, bakgrundssång) och Torbjörn Jonsson (trummor).

Detta är min första bekantskap med bandet. Det jag reagerade på inledningsvis var tre saker. Först bandets namn då jag inte kunde låta bli att tänka på den klassiska amerikanska serien med samma namn, men också att det är ett pompöst namn som många band kan ha. Sen var det albumets titel, då jag tänkte direkt på Scorpions låt med samma namn från plattan Face the Heat (1993). Sen att omslaget som jag tyckte liknade en barnfilms. Bara första intryck men det säger inget om musiken.

Musiken på albumet skulle jag klassa som hårdrock, med lite inslag av rock ́n`roll i vissa låtar. Något jag tycker är en styrka för albumet är att jag känner att medlemmarna är väldigt passionerade och har arbetat genomtänkt med detta album. Musiken är ganska tillrättalagd och i stort sett alla låtar drivs av hookar som jag tror har gett gruppen en bra röd tråd. Låt vara att sången inte är den bästa, men det är ju tal om ett mindre band och det är ett svårt krav att uppfylla, så det ligger i genomsnittet skulle jag säga. Något jag tycker är bra är att titlarna är lite varierade med, inte bara typiska titlar som rockband tenderar att köra med.

I genomlyssningen av albumet så tycker jag det är enklast att dela upp albumets åtta låtar på halvan, alltså en sida A och en sida B. Albumet tickar även in på 32:30 min vilket jag tycker är fullt rimligt för ett mindre band.

Jag tycker sida A är lite svagare. Här tycker jag rock`n ́roll influenserna är tydliga, framförallt på låtarna Rock Your Bones, Shuffle And Cut. (Did Yu Hear About) Jennie tycker jag hade intressant titel, lite radio anpassat rocklåt. All Dressed Up känns lite som en tempohöjare och lite allsång, men jag har hört en del sådana låtar och tycker inte att det sticker ut något särskilt denna gången.

Men det är på sida B som jag tycker att bandet höjer sig. Här blir det hårdrock och bättre tryck. Ship Of Fools låter lite som jag tänkt att en låt med en sådan titel. Det är snabbare fart, framåt driven, bra utfyllnad i sången (mycket bakgrundssång) och lite skarpare stämd gitarr. En av albumets bästa låtar. Band Of Brothers tycker jag också är en av albumets bästa låtar, en ganska känslig låt med bra touch. Bra gitarr också som driver låten i dess olika känslostadier. Conspiracy Theories står sig helt ok med. En feelgood låt när refrängen kommer. Innocence Lost är en bra tryckare som avslutning.

Ship Of Fools är helt klart en intressant skiva att ta sig igenom då spellängden inte är så lång. Den är gjord av i mitt tycke passionerade och dedikerade musiker. Låtarna Ship Of Fools och Band Of Brothers står sig väldigt bra med.

Genre: Hårdrock, Rock ́n`roll

Skivbolag: Blow Your Fez Off Music

Betyg:

Bästa låtar: Ship Of Fools, Band OF Brothers, Innocence Lost

Recension av: Anthony Ceylan