Degreed bildades 2005 i Kopparberg. Are You Ready är bandets sjätte fullängdare och för er som inte känner till dem spelar de en ganska rak melodiös hård rock med lite softare verser och sedan mer kraft i refrängen.

Först ut på skivan är Into The Fire som släpptes som singel redan under förra året. Efter ett litet pianointro brakar låten igång på riktigt och det är en riktigt skön rocklåt som presenteras för lyssnarna. Gitarriffen och trummorna smälter samman riktigt skönt samtidigt som Robin Ericsson får visa vilken stark sångare han är.

Efter den adrenalinstinna öppningen blir det tyvärr ett litet steg tillbaka med den efterföljande Higher som inte alls når samma nivå. Dock höjs låten helhetsintryck lite av den sköna refrängen samt Robin Ericsson härliga falsettsång mot slutet

Det blir sedan en skön öppning helt i min smak i låten Feed The Lie, med gitarrer som får mig att tänka på Danko Jones. Tyvärr försvinner liknelsen med Danko Jones efter inledningen men Feed The Lie är ändå en habil melodiös rocklåt, där Micke Janssons keybords sticker ut positivt och lyfter låten.

Radio, som plattans fjärde låt heter, är en ganska tudelad historia. Första halvan blir ganska tråkig, men när man börjar komma upp mot två minuter in i låten börjar det hända grejer. Här får vi ett längre instrumentalt parti där keyboards och gitarrspel samspelar snyggt och lyfter låten flera nivåer. Framförallt får Micke Jansson visa upp sitt fantastiska keyboardspelande.

Titelspåret, Are You Ready, varvar sköna rockmelodier med bluesinspirerat gitarrspel. Det blir en ganska skön mix av hårda gitarriff, gitarrsolon och sen en lite poppigare refräng.

Falling Down, som även den släppts som singel är kanske plattans softare låt. Även om man försöker lägga in lite extra kraft i refrängen. Tyvärr det här inget som höjer pulsen på mig, även om jag kan tänka mig att det är en låt som går hem hos dem som gillar rock mer än metal.

Låten Lost In Paradise är helt klart den låt på plattan som tilltalar mig mest. Den inleds med power, lite tyngre riff än på övriga låtar. Här låter det till och med lite DIO –inspirerat. Här vågar man vara lite tuffare i soundet och dessutom bjuds det på ett fantastiskt keyboardsolo.

Överlag kan man säga att Are You Ready är ett stabilt släpp som säkert kommer tilltala de som gillar rock mer än metal. För min del blir det lite för soft för att jag verkligen ska gå igång. Många låtar inleds kraftfullt, men när första versen kommer blir det ofta väldigt soft. Jag får en känsla av att Degreed skulle kunna funka i Melodifestivalen med det här soundet. Det är välproduerat och min känsla är att det här går hem hos många som skulle definiera sin musikstil som ”blandad”. Om jag får lämna en önskan till nästa album med Degreed skulle det vara mer låtar som Lost In Paradise , We Will Win och öppningslåten Into The Fire, för där är de riktigt bra enligt denna rockskribent.

Band: degreed

Titel: Are You Ready?

Genre: Melodic Rock

Utgivare: Frontiers Music s.r.l

Release: 220211

Bästa låtar: Lost In Paradise, Into The Fire , We Will Win

Betyg:

Av: Pär Lindström