Då har turen kommit till bandet Edgeland ifrån Östersund. Det är en powertrio bestående av Jimmy Karlsson (Sång, bas), Niklas Eriksson (gitarr) och Magnus Blixt (trummor). De släpper sin första fullängdare i form av Keepers of the Light. De har tidigare släppt en EP, CABIN E11EVEN (2017). På båda omslaget syns fyrar, och i detta aktuella album menar bandet att de inspirerats i flertalet sånger om legendiska historier runt fyren som fenomen. Bandet har beskrivit sin musik som ”Klassisk hårdrock utan för mycket krusiduller” och har lyft Iron Maiden, Metallica och Gun n´ Roses som influenser.

Bandets första frö såddes redan 1993 och medlemmarna har sedan dess spelat ihop eller i andra konstellationer. Så vi har med ett ganska sammansvetsat och rutinerat grupp att göra med. De har lyft fram att de komponerar alla låtarna tillsammans där alla bidrar med riff, melodier eller texter som sedan kokas ihop till slutresultat. De släppte sin första singel som grupp 2014 och sedan har det alltså fortsatt med mer släpp, och nu kan man säga att de tagit nästa steg. De är ganska hemtrogna till Östersund då det mesta av det kreativa arbetet har skett där plus att albumet är inspelad i Östersund. Då kan man påpeka att trummisen Magnus Blixt är bosatt i Visby sedan 2014 och det var ju först då gruppen på allvar började jobba med eget material, kanske hemlängtan?

Jag tycker bandet i stort sett lever upp till den stil de beskriver sig själva spela, alltså ren hårdrock och Heavy Metal. Jag tycker överlag att gitarrljudet och basen håller en bra nivå i stort sett hela albumet. Man kan ana Iron Maiden inspirationen här att just dessa dessa instrument tar stor plats. De två första spåren i albumet känns som väldigt Maiden inspirerade, fast på lite olika sätt. The Light Belongs To Me skulle jag lyfta upp själva musiken och låtens struktur. I Hillside Of The North skulle jag hellre lyfta up låttiteln, inledningsriffet och vad låttexten handlar om, nämligen Karolinernas dödsmarsch 1719 som ägde rum i bla Jämtland. Den lokala kopplingen blir alltså återigen påmind, och dessutom är denna låt en av albumets två singlar.

Foto: Anna Nilsson

Men jag tycker överlag att Jimmy Karlsson sjunger ganska rakt och direkt. Set Fire känns som en väldigt Metallica inspirerad låt. Inledningen börjar med lite klockor som ringer. Överlag i verserna spelar gruppen intakt i ett bra gung. Sedan i uppväxling och refräng så tycker jag Metallica inspirationerna gör sig påmind i både sång och riffen. Lyssna tex när Karlsson tar sista andetaget innan refrängversen som påminer mig lite om Hetfield i Enter Sandman. Jag tycker även låttexten funkar ganska väl och att detta är en av albumets bättre låtar. Keepers Of The Light är ett bra exempel på temat runt fyren. Jag tycker faktiskt de textmässigt löser det fint genom att inte direkt sjunga om någon fyr, utan utgår ifrån pronomen och att i ordlekar klä in det som att det är ett allvarligt uppdrag. Musiken överlag har en fast melodislinga och inget tydligt solo utan det blir en en utdragen övergång innan sista stöten görs.

The Clown var den andra singeln och jag förstår varför, för detta är en av albumets höjdpunkter! Jag gillar faktiskt den klassiska cirkus jinglen i början och att den inte är för lång, och sedan hur det slår till ton snabbt. Låten i sig är snabb och rak hårdrock. Snyggt leadriff och Karlsson sjunger rakt på och i bra tempo. Gitarren får även sväva iväg med ett fint solo och en tung avslutning.

Inledningen på i Chaos Is Calling låter identisk med Motörheads Overkill, är det något ni glömt att säga killar! En annars snabb låt med snabba trummor, hårt riffande och rak sång med en bra dos adrenalin. Låten Save The World menar bandet är låt inspirerad av politisk och samtiden. En stabil låt där de faktiskt har klippt in ett inspelat politisk tal av Five Finger Death Punchs tidigare gittarist Caleb Bingham. Båda dessa låtar har inga tydliga solon utan det blir mer utdraget övergångsspel likt Iron Maiden i små och stora strapatser. Avslutningen The Curse Of A Fallen Seabird är ingen direkt låt utan ett outro. Sången är annorlunda här då den är mer djup och poetisk.

Edgeland har med sitt debutalbum i mitt tyckte producerat en stabil platta. Rutinen, gruppsammanhållningen och arbetssättet kan vara förklaringar till att produktionen är väl utförd och att bandet har tydliga inspirationer som förvaltas på ett originellt sätt. Jag gillar gitarrerna och att gruppen respekterar basen som höjer atmosfären i bakgrunden. Dessutom är det fiffigt att gruppen inte i alla låtar har gitarrsolon utan gör mer utdragna övergångar likt Iron Maiden.

Genre: Hårdrock, Heavy Metal

Betyg:

Bästa Låtar: Hillside Of The North, The Clown, Set Fire, Keepers Of The Light

Recension av: Anthony Ceylan