First Signal – ”Line of fire”

Harry Hess (Harem Scarem) är tillbaka med First Signals tredje fullängdare. Tillsammans med parhästarna Daniel Flores (trummor, keyboards och produktion) och Michael Palace (Gitarr) har han skrapat ihop ett album med låtar skrivna av en imponerande samling prominenta låtskrivare. Dessa är Hess själv samt: Stan Meissner, Henrik Hedström, Lars Edvall, Anderz Wrethov, Andreas Johansson, Carl Dixon, Bruce Turgon, Sören Kronqvist, Morgan Jensen, Hal Marabel, Daniel Palmqvist, Ulrick Lönnqvist och Nigel Bailey.

De bästa spåren finner vi i mitten. ”Tonight we are the only” har t ex en av plattans bättre refränger där trummor och bas inledningsvis tystnar vilket på samma gång är både atmosfäriskt och själfullt eftersom melodin då bärs upp av endast sång och keyboard. När refrängen sedan kommer igång med full speta har man uppnått full känslomässig effekt. Ett gammalt och effektivt, men icke desto mindre, väl fungerande knep som ofta förekommer i genrer som EDM! Här finns också en klassisk schlagerhöjning mot slutet.

I ”Walk through the fire” gör Hess plattans bästa sånginsats i den lidelsefulla refrängen där han sjunger med hes, nästan sprucken röst. Hess uttryck påminner mycket om Lou Gramm (Foreigner) vilket ju inte alls är fy skam! Här finns också smakfulla ”dutt-dutt” keyboards.

”Never look back” är utan tvekan helhetsmässigt den bästa låten på plattan. Några känner kanske igen detta Bon Jovi och Vixen doftande spår då den tidigare gjorts av Darby Mills project. Här finns melodier och en tapetklister-refräng att dö för! Titelspåret ”Line of fire” är en habil uptempo dänga med ett flyhänt power metal inspirerat solo signerat Palace. ”Need you now” är lidelsefull med mycket längtan och hjärta/smärta tematik. Den utmärkta refrängen minner om storheter som Journey, Survivor och FM. Vi får ännu ett ruggigt snyggt solo av Palace.

”The last of my broken hearts” och ”Here with you” är generiska ballader med smäktande sång och körer, anpassade för redan frälsta AOR älskare som vill ha trygghet istället för utmaning. ”The end of the world” är mellanmjölksdramatisk och engagerar föga. Snöpligt då det är den avslutande låten på plattan.

Den hårt arbetande duon Flores och Palace hörde vi senast på plattor med Find me, Toby Hitchcock och Palace utmärkta andra soloplatta ”Binary music” som släpptes sent i fjol. ”Line of Fire” har en oklanderlig produktion och instrumentala insatser i världsklass av nämnda herrar samt basisten Johan Niemann. Den lider dock tyvärr, som många andra moderna AOR plattor, av ett väldigt hårt mallat sound och har för lite som engagerar och sticker ut. Den handfull spår som håller hela vägen hade blivit en riktigt stark EP, i övrigt känns det mest som en dag på jobbet i Frontiersfabriken.

Band: First Signal
Titel: Line of fire
Genre: AOR/Melodic Rock
Skivbolag: Frontiers
Releasedatum: 2019-05-17
Bästa spår: ”Never look back”, ”Walk through the fire”, ”Tonight we are the only”, ”Need you now”, ”Line of fire”
Betyg: 5/10

Peter ”Amber St Pete” Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *