Med fem album och 2 EPs i ryggen är Ghost långtifrån en nybörjare. Med varje album har en ny historia släppts och frontmannen Tobias Forge iklätt sig en ny karaktär. Senaste verket Impera kommer säkerligen tysta många kritiska röster och istället locka dem till den mörka sidan signerat Ghost.

Det inledande musikaliska spåret Imperium sätter tonen direkt för albumet. Mystiken som förkroppsligas av Ghost är genomgående närvarande och skapar en stark förväntan inför vad som komma skall. En akustisk gitarr sätter första tonen och möts upp av ett vasst solo som eggar upp den musikaliska atmosfären som genomsyrar spåret. Känslan som uppstår vid en livespelning med Ghost är redan här närvarande och skapar ett begär efter att få mer.

Tredje spåret Spillways är trots den mörka texten ett glatt spår, Forge har återigen lyckats där så många misslyckats genom att förena ljus med mörker utan att det på något sätt skär sig. Alla musikaliska aspekter är förfinade, som om Tobias Forge antagit sig samma roll som Picasso eller Voltaire när de målade sin historiska verk. Samspelet mellan musiker och sångaren är rakt igenom klockrent och det finns en röd tråd, samtidigt som personerna bakom det hela tar det till en helt ny nivå.  Nionde låten Darkness At The Heart Of My Love är ett måste i setlistan inför kommande spelningar, det går knappt att föreställa sig hur mäktigt det kommer låta live men redan här finns en föraning. Körerna bygger upp refrängen och ger den en massiv styrka tillsammans med de taktfasta trumslagen, i samklang med den ljuvt förföriska rösten finns det inget motstånd för lyssnaren att använda sig av. Spåret går rakt in i hjärtat med sin genomslagskraft som gör det svårt att gå vidare till nästa. Sorg, glädje, kärlek, hat och förtvivlan är sammanvävt i ett enda verk utan att det ena tar över och föser undan det andra. Alla delar får lika mycket utrymme och den samstämmiga kören i slutet är ren magi.

Det finns inga tvivel alls om att detta är ytterligare ett mästerverk som Tobias Forge har skapat. Stommen finns kvar, men har som även på tidigare album utvecklats och tagit det hela till en helt ny nivå. Modernt, svängigt och mörkt i ett gör det hela till en härlig resa likt en musikalisk bergochdalbana man gärna åker flera gångern om. Redan nu finns här ett par starka favoriter som gärna får inkluderas live.

Tracklist:

 1. Imperium
 2. Kaisarion
 3. Spillways
 4. Call Me Little Sunshine
 5. Hunter’s Moon
 6. Watcher In The Sky
 7. Dominion
 8. Twenties
 9. Darkness At The Heart Of My Love
 10. Griftwood
 11. Bite Of Passage
 12. Respite On The Spitalfields

Band: Ghost

Titel: Impera

Genre: Hårdrock

Skivbolag: Universal

Releasedatum: 11 mars 2022

Bästa spår: Darkness At The Heart Of My Love, Spillways,

Betyg:

Av: Gabi Mattsson