”Freedom” är Journeys första platta på 11 år. Ja ni läste rätt det var ELVA år sedan bandet släppte en platta senast. Vad har bandet hittat på under denna tiden kan man fråga sig, förutom att turnera i hemlandet USA (där de fortfarande är en kassako utan dess like). För oss i Europa har det nog varit mer Twitterkrigen mellan Schon v/s Cain. Där det har kastats paj både om Cains nära kontakt med Trump (Cains fru var religiös rådgivare åt Trump under dennes ämbetstid som USA’s President) och Cains märkliga Tweets om hur han gjorde Journey stora med “Don’t Stop Believing” (som om han plötsligt glömt bort att det fanns två andra upphovsmän med bakom låten). Dessutom skandalen när Deen Castronovo fick lämna bandet efter både blivit ertappad som drogmissbrukare till polisutryckningar i hemmet för att stävja bråken mellan Deen och frugan. Lägg också till hur både Smith & Valory fick lämna bandet efter att de försökte skaffa sig kontroll över namnet Journey (men misslyckades). Ja inte ens en manusförfattare för en sämre dokusåpa hade kunnat skriva ett sådant manus. Sen kom plötsligt Corona viruset och allt blev tyst eller blev det egentligen det?

Bandet verkade i alla fall lyckliga utåt sett och in som ersättare för Valory & Smith kom inga mindre än Randy Jackson (som för oss på denna sida atlanten är mest känd som en av Jurymedlemmarna i American Idol) & Narada Michael Walden (som för oss här i Sverige mest är känd för One hit Wondern “Gimme Gimme Gimme (All Night Long)). Dock ska inte glömmas att Narada är en fantastisk trummis och producent (vilket vi kommer att påminnas om i detta verket). Nu när plattan är släppt har både Jackson & Naranda lämnat bandet och in har istället kommit Todd Jensen (Hardline) & Deen Castronovo som fått återvända till bandet men de medverkar dock inte på plattan mer än på en låt som Deen faktiskt sjunger på. Ja vad hände då? Jo för att återkoppla till tidigare nämnda Corona virus så fick bandet plötsligt tiden över för att gå in i studion och faktiskt skapa nya låtar som blev till en ny platta. Och här sitter vi nu med detta verk som äntligen är släppt. 15 pinfärska låtar som i det stora hela bär Journeys signum.

Öppningslåten “Together We Run” känns som en äkta Journey låt med en stadig basslinga där pianot tillsammans med stråkar bär upp låten till en riktig Journey anthem. Och apropå anthems, andra låten “Don’t Give Up On Us” känns bekant på något sätt. Som en nervarvad version av ”Seperate Ways” (en låt som dessutom fått nytändning genom Stranger Things nya säsong). När man hör den nya versionen av den så kan man förstå hur de tänkte när man hör ”Don’t Give Up On Us”.  De kommer att kunna smälta i hop bra live då båda funkar med detta arrangemanget. ”You Got The Best Of Me” som är en av de fyra singlarna vi fått från plattan är en riktig stark låt som jag kommer på mig själv att nynna på de senaste två veckorna som jag levt med plattan. Vi får väldigt smakfulla gitarrer från Schon vilket gör den till en riktigt snygg låt. ”Live To Love Again” är en vacker ballad som skriker hjärta & smärta och kommer garanterat vara på mångas “Songs of a broken heart” playlists de kommande åren och jag ska vara ärlig att säga att är det något Journey behärskar så är det att göra smakfulla ballader och detta får vi en hel del av på denna plattan (och till deras försvar så vet de ju hur man gör dem så och plattan har ändå hela 15 spår). ”The Way We Use To Be” var första låten vi fick från denna plattan och den levererades med en snygg animerad video och såklart väcktes nyfikenheten om hur nya Journey plattan skulle låta redan där och då för ett år sedan när den släpptes. ”After Glow” här har vi den låten som de låter Deen sjunga på, en låt som är en typisk ballad. En klassisk Journey låt med snygga harmonier och i ärlighetens namn så är Deen en av de bästa ’sångarna” bandet haft och han lyfter en annars ganska så medioker låt. ”All Day And All Night” kommer följer och här har vi faktiskt en av mina favoriter på plattan. En låt med en liten ”funkig” känsla med en trygg baslinje från Randy som hade gjort Queen avundsjuka. Ingen typisk Journey låt men förbannat snygg! Denna hoppas jag de kommer ta med i sin live set för den har bra gung. ”Don’t Go” är nog plattan fläskigaste låt med en reverb som heter duga. Men den känns dessutom som en klassisk låt som hade funkat på Escape och är utan tvekan plattans bästa låt i mitt tycke. “United We Stand” som är plattans senaste singel är den också en typisk Journey låt fast då med “nya” Journey i åtanke. Dock ingen låt som riktigt sätter sig men bandet visar att de kan det där med att arra upp låtarna och den ligger snyggt och tryggt utan att på något sätt sticka ut. Plattan avslutas med en smäktande ballad “Beautyful As You Are” som för efter första delen öka i tempo och gå in i “Don’t Stop Beliving” mode, mao en snygg avslutning på plattan.

Så vad blir domen?
Journey vet vad fansen vill ha och de levererar! Detta är utan tvekan den intressantaste platta de gjort sedan “Arrival” som är en favorit hos mig och om jag ska säga något negativt så kanske det är att platta spretar lite i produktionen då den verkar vara inspelad under en längre period men det är inget som stör och “fillers” låtarna som jag inte nämnt här kanske flummar ut lite väl mycket ibland utan att bli direkt störande. (tänk Schons “Late Night” solo). Detta blir en stark ÅTTA av 10. Bra jobbat Journey ni har fångat mitt intresse igen och jag hoppas att få se er live igen på svensk mark.

Band: Journey

Titel: Freedom

Label: Frontiers Music

Bästa Spår: You Got The Best Of Me, All Day And All Night, Don’t Go

Betyg:

Av: Johan “DrAOR” Nylén