Liar – Sunset plaza drive
Det har tagit 42 år för brittiska Liars tredje album att se dagens ljus. Gruppen bildades 1975, för att sedermera splittras 1979. Gruppen släppte debutalbumet Straight from the hip 1977, året efter landade Set The World On Fire på skivdiskarna.
Det kritiska viktiga tredje alstret spelades in med betydligt mer dopade ekonomiska muskler i Los Angeles, i Stevie Wonders Crystal Sound Studio, som låg på toppen av Hollywood Hills (granne med Mick Fleetwood) på Sunset Plaza Drive, därav titeln på albumet.

En av Escape Musics grundare, Khali Turk har sedan barnsben varit en fan av gruppen och sett till att plattan remastrats med vördnad. Trots tidstypiskt sound upplever jag att produktionen har åldrats med värdighet, Khali Turk kan andas ut.
Det som presenteras är ösig 70 tals hårdrock med vissa aor vibbar och progressiva inslag. Ljusår bättre på alla tänkbara nivåer gentemot plattan innan. Musikens tidsanda präglades av ambivalensen mellan aor och rock såsom många andra grupper. I den skarven blandades det hej vilt mellan genrerna. Ta exempelvis ikoniska Journey som 1979 släppte splittrade Evolution, för att två år senare hittat embryon av sitt sound på Escape, för att sedan fullborda transformeringen via kronjuvelen Frontiers (1983), sett utifrån ett pure aor-perspektiv.

En av plattans fyra bästa låtar inleder den före detta förlorade plattan. ”Judy teens”, den Queen doftande rockiga käftsmällen lägger kvalitetsribban högt. Efterkommande ”Delaney” är ett bra exempel på skön 70 tals aor i stil med Dakota, 707 megaforce och Spys. Steve Mann (Michael Schenker Fest, Lionheart) pipa passar utmärkt till såväl de rockigare låtarna som de mer aor-influerade.

Poppigt okomplicerade ”Do you ever” faller mig i smaken precis som efterföljande pomp-aor stämplade ”Brand new world”. Flower power aktiga ”Tired of waiting” sällar sig till låtar som utmärker sig lite extra.
Steve Mann, Paul Travis, Dave Taylor och Dave Burton återförenades förra året för att iklä en av deras bättre låtar ”Woman” en modernare skrud. Det gjorde de helt rätt i, då uppdateringen utkristalliseras till en höjdpunkt på albumet.

I och med den temporära återföreningen är det nog mer troligt än inte, att en fjärde platta dyker upp i en relativt snar framtid. Då kanske det är Liars tur att fullborda aor-transformeringen, något som vore ytterst intressant att ta del av.

Band: Liar
Titel: Sunset plaza drive
Genre: 70 tals hårdrock/AOR
Skivbolag: Escape Music
Releasedatum: 20 mars 2020
Bästa spår: Judy teens, Delaney, Brand new world, Woman
Betyg: 6½/10
Mats ”Hammerheart” Widholm