Oavsett ålder, kön, musikstil med mera tror jag att de allra flesta av oss någon gång har skrålat med i Midnight Oils superhit, Beds Are Burning. Låten som handlar om att ge tillbaka land till den australiensiska ursprungsbefolkningen, aboriginer, har närmare 180 miljoner spelningar på Spotify och hela albumet, Diesel and Dust från 1987 har sålts i över flera miljoner kopior runt om i världen. På senare tid har bandet kanske mest gjort sig kända för sitt politiska engagemang och i synnerhet då miljöpolitiken. Bandet har nästan slutat upp att turnera på grund av att de inte vill bidra till ökade utsläpp. Dessutom har sångaren, Peter Garrett, satsat på en politisk karriär vilket lett till att han varit både miljöminister och skolminister i Australien. Under tiden då Garrett satsade på politiken tog Midnight Oil en paus men bandet återuppstod 2016 och gav sig ut på världsturné 2017 och spelade då bland annat i Furuvik.

Hur ser då dagens Midnight Oil ut om man jämför med bandet som släppte Diesel And Dust 1987? De flesta bandmedlemmar är faktiskt kvar, Peter Garrett på sång, Martin Rotsey på gitarr, Rob Hirst på trummor och Jim Mogine som spelar både keyboards och gitarr. Däremot avled basisten, Bones Hillman, som varit med i bandet sedan 1987, i cancer 2020. Dock är Hillman med på nya albumet, Resist, då det spelades in redan 2019.

Albumet inleds med låten Rising Seas. En låt som inledningsvis börjar stämningsfullt med Peter Garretts sång och lite keyboard i bakgrund innan låten kommer igång strax en minut. Det är en stark öppning som sätter stämningen direkt och så klart finns de politiska inslagen kvar hos Midnight Oil 2022.

Nästa låt är en episk historia som heter The Bark – Darling River. En snyggt varierad rocklåt med ett väldigt fint och harmoniskt pianospel mitt i låten. Midnight Oils politiska budskap blir här väldigt snyggt paketerat.

Tarkine, som tredje låten heter, är en lugnare historia än de två tidigare låtarna. Även om pulsen går ner lite i denna låt är det fortfarande en fantastiskt stark öppning så här långt.

At The Time Of Warning släpptes som singel 4 februari och är även det en riktigt stark låt. En låt som bitvis får mig att tänka på det gamla skotska folkrockbandet Runrig och låten avslutas även, något oväntat, med lite saxofonspel.

Nobody’s Child är en lite snabbare låt med kraftfullt gitarrspel och en riktigt helgjuten sånginsats från Peter Garrett. Här kan vi snacka om klassisk rak rock med ett modernt sound.

To The Ends Of The Earth som följer efter smockan Nobody’s Child är i sig ingen dålig låt men i jämförelse med de första fem låtarna på plattan blir intrycket att det är en svagare låt. Även om även denna låt har några riktigt fina partier.

Plattans sjunde låt heter Reef. Reef är engelska för rev, Midnight Oil är från Austrialien, Midnight Oil har ett starkt miljöpolitiskt engagemang. Då kan man inte misslyckas med en sådan låt.

We Resist inleder lugnt med gitarr och Garretts sång. En nedtonad och mörkare öppning än på tidigare låtar. En stämning som håller sig låten igenom och soundet bryter av mot de tidigare låtarna på ett perfekt sätt.

Lost At Sea fortsätter lite på samma spår som At The Time Of Warning och det är både en stark och gripande låt.

Med sitt lite annorlunda sound sticker låten Undercover ut med sina gitarrer och framförallt ett fantastiskt orgelsolo som för tankarna till The Doors och tidiga Pink Floyd. En låt som överlag doftar lite 60 – och 70-tal.

Skivans näst sista låt är den kraftfulla och vackra balladen We Are Not Afraid. En mycket stark låt som på sätt och vis knyter ihop säcken väldigt bra, även om det återstår en låt kvar på plattan.

Sist ut på plattan är Last Frontier. En låt som byggs upp snyggt med en mörkt intro där vi får höra olika röster prata i bakgrunden innan låten kickar igång efter cirka två minuter.

Resist är ett väldigt starkt släpp av australiensarna. Det politiska budskapet går genom plattan som en röd tråd. Det är klassisk rock med ett modernt sound och det toppas med flera episka och progressiva inslag. För mig som bara hört Diesel And Dust med Midnight Oil innan blir Resist en mycket positiv överraskning. Midnight Oil har meddelat att Resist-turnén 2022 kommer bli deras sista turné. Om Resist även blir deras sista album återstår att se, men om det blir det sista så avslutar detta australiensiska politiska storband verkligen med flaggan i topp!

Grupp: Midnight Oil
Albumtitel: Resist
Skivbolag: Sony Music
Release: 18/2
Bästa låtar: Nobody’s Child, Reef, We Are Not Afraid
Betyg:

Av: Pär Lindström