Svenska punkrockarna i Mimikry är tillbaka år 2023 med EP:n Det finns hur många svin som helst.

Det är egentligen de två första låtarna som sätter tonen för vad Mimikry vill framföra detta året, nämligen social orättvisa, ta de svagas parti och upprättelse. Dessa låtar släpptes även som singlar. Den första låten är Vinnare som handlar om att vara utstött och en misfit i ung ålder. Låttexten rabblar upp många scenarion och händelser som jag tror de flesta kan känna igen sig i och har upplevt känslor av i tonåren. Refrängen andas dock hopp om att ”nu är vi vinnare”, alltså att man i slutändan är en vinnare och att ingen skall få trampa dig på tårna. Sången är direkt, i ren punkanda. Något mer att nämna är att gruppen valde en bild på Eddie The Eagle som omslag på singeln, den kände engelske backhopparen som fortsatte att kämpa och tro på sig själv trots dåliga resultat och till backhoppar elitens förtret när han härjade på den största scenen. Bara det valet känns så DIY, att punkare tar något ifrån populärkulturen och gör det till sin egen grej. Signalen är tydligt ifrån Mimikry, att man skall tro på sig själv och aldrig ge upp oavsett vad andra tycker. En starkt låt helt enkelt.

Den andra singeln är Emma vet att hon ska dö. En mörk mening och ämnet är allvarligt då den berör mansvåld och tystnadskultur. Mimikry har gått ut och sagt att låten är en känga mot män som utnyttjar, slår, våldtar och mördar kvinnor – lite sammanfattat mäns dominans och fysiska övertag mot kvinnor, att det är på det viset och inte tvärtom. En feministisk låt där bandet tar tydlig ställning och kritiserar sina ”mansbröder” och att man som man inte skall vara tyst i denna fråga. Låten liknar Vinnare till sin ton och struktur. Bandet gjorde ett symboliskt nummer genom att släppa singeln på internationella kvinnodagen. En låt som sticker ut.

De två sistnämnda låtarna går det att säga något om. Västerås. En lugnare låt med skönsång med simpla arrangemang, men det som sviker är texten. Jag har många gånger svårt att förstå när en artist gör låtar som har en stadstitel och när man som utomstående kan ha svårt att greppa låtens innebörd. Så upplever jag med denna låt att Västerås endast nämns en gång i början, och sedan är det mest känslosvall och då framstår låtens syfte som otydligt. Känslan är att detta är en filler tyvärr och för personligt präglad för en publik. Nåt som ingen gjort förut är den sista låten. Den är ösig och punkigare. Jag gillar faktiskt låtens innebörd som handlar om att tro på sig själv och att göra det du vill göra. Jag tolkar det även som att man skall använda det som behagar en eller det man konsumerar, oavsett om man kan framstå som udda i andras ögon för att just göra ”nåt som ingen gjort förut”. Det känns även det så punk, DIY och att vara sann mot sig själv.

Sammantaget så tycker jag att Mimikry lyckats skapa en EP med 3 starka låtar och en svag, alltså är betyget väl godkänt. De tar upp viktiga frågor om att vara utanför, misfits, psykisk ohälsa, förtryck mot kvinnor, tystnadskultur och så inte minst att man skall tro på sig själv. Väldigt punk enligt mig och bandet är sanna mot sig själva helt enkelt.

Genre: Punkrock

Bästa låtar: Vinnare, Emma vet att hon ska dö, Nåt som ingen gjort förut

Betyg:

Recension av: Anthony Ceylan