Trots att bandet redan bildades 1980 är det först nu man släpper sitt första debutalbum. Bandet spelade dock in fyra demos men gick skilda vägar redan efter sju år. Men trettio år senare hittar man tillbaks och släpper 2019 en EP ”The Last Flight Of The Rafven”. Debutalbumet som släpptes nu i november har också fått påhälsning av några gästmusiker som Euge Valovirta (Cyhra, Red Wolf) Pontus Norgren (Hammerfall) och Stephen Carlsson (Brotthogg, Tales). Så detta är en efterlängtad debut på den svenska metal scenen för många inte bara bandet tror jag!

Känner redan efter en första genomlyssning att detta är svensk metal när den är som bäst. Det blandas frisk mellan folklore (”Vanheim”) rakare låtar med tyngd (”Run For Your Life”) till mer låtar med hymnisk atmosfär (”Black Rain”). Även en ballad har fått plats på albumet (”Land Of Northern”).

Albumet är välproducerat och låtarna håller hög klass rakt igenom och bandet visar att man är värdiga sin plats inom ”New Wave Of Swedish Heavy Metal” med bravur! Neptune slår sig in bland band som Sabaton, Hammerfall och Amareth. Neptune gör det dessutom på ett mer varierat sätt både ljudmässigt och låtmässigt, det är sällan statiskt utan efter varje låt väntar en ny överraskning i både tempo och stil. Ett album man lätt tycker om att lyssna på lite som en berg och dalbana fast på ett positivt sätt. För er som gillar denna genre’ av svensk kvalitetshårdrock så är det bara att gratulera! Ni andra bör ge albumet en chans för jag tror Neptunes debut ”Northern Steel”kan få er att ändra åsikt när ni hör ett mycket bra debutalbum av hög klass på både låtar och musiker. Så Anders Olsson och övriga är bara att gratulera. Hårt, vackert och sagolikt grymt i en snygg förpackning (omslag)!

Band: Neptune.

Titel: ”Northern Steel”.

Genre: Heavy Metal

Skivbolag: Melodic Passion Records.

Release: 6/11 2020.

Bästa låtar: ”Viking Stone”,”Last Man Standing” och ”Black Rain”.

Mattias ”Mp3” Petre.

Betyg: