Newman – Ignition
Bedfordsonen Steve Newman är lite av ett mysterium för mig. Inte i paritet med Area 51, Kennedymordet eller Kalle Moreus, mer utifrån hur man som artist tillika eldsjäl kunnat släppa 12 plattor och ändå vara så osedvanligt anonym.

För mig är han mannen som fått musikbloddopade unisona hejarop från Brittisk press, i brist på nya förmågor från öriket. Jag själv har lyssnat med halvdöva öron på låtar som jag generellt sett spelat i andra divisionens aor-liga.
Trots bra musiker, hyfsad röst och adekvat produktion så är det oftast mer djupa dalar än riktiga höjdpunkter som basuneras ut. Det lilla extra fattas liksom, mycket av musiken faller på epitetet intetsägande; vilket instinktivt leder tankarna till kult-aor-gubben Stan Bush.
Multi-instrumentalistens förra plattan Aerial (2017), fick jag betydligt bättre helhetsvibbar av. En positiv trend, som även inkorporeras på hans nya alster Ignition. Klassisk British AOR/melodic rock utspädd med en organisk, aningen progressiv blodförtunning.

På plattan huserar Steves version av en låt som han skrivit till Toby Hitchcocks senaste platta: ”Promise me”. Jag får en känsla att det stärkt honom i hans låtskrivande…eller inte. I vilket fall som helst finns det andra riktigt bra låtar på albumet.
”Moving target” är en av dem, ”Life in the underground” en annan, ”Wild child” en tredje, ”To go on loving you” är ett fjärde ess. De verkligen andas och osar aor-kvalitet. Det lite rockigare inledningsspåret ”End of the road” och efterföljande ”Chasing midnight” är fyllda av stora refränger och sköna arrangemang. ”Worth dying for” sällar sig också till de sju andra braiga låtarna, en mäktig skapelse.
Steve Newman klev precis nu ut ur min anonymitetsskugga, för att på allvar samsas och tampas med storheter på den globala aor-arenan. Ett mycket oväntat starkt album; åtta klockrena hits av tolv möjliga är djävulskt imponerande.

Band: Newman
Titel: Ignition
Genre: AOR
Skivbolag: AOR Heaven
Releasedatum: 27 mars 2020
Bästa spår: Promise me, Moving target, Life in the underground, Wild child,
Betyg: 8/10
Mats ”Hammerheart” Widholm