Det är med spänning som jag trycker på play. Redan några sekunder in i första låten blir jag påmind om hur mycket jag har saknat melodisk dödsmetall. Det jag får höra är mäktiga melodier som möter en brutal röst, det är snyggt och enkelt att haka på! Nightrage levererar en skiva med tunga ämnen men det är förbannat catchy.

“Abyss Rising” är den stora finalen på en trilogi av album (“The Venomous”, “Wolf to Man”). Skivan berättar om mänskligheten som har gått mot sitt öde på denna jord och helvetet här nu fått fäste på denna planet. Till detta scenario har Nightrage skapat låtar som är fyllda med vemod, eftertanke och storslagenhet.

Låt oss dyka ner i låtarna!
Titelspåret “Abyss Rising” inleder albumet. Det är tydligt redan i första låten att vi möts av en refräng som är pampig och medryckande. Detta är en återkommande faktor i många av låtarna på denna skiva. Det är komplext men ändå så lätt att
hänga med. Detta är verkligen något för den som är fantast av liknande band så som In Flames, Dark Tranquillity eller Soilwork. Det är inte heller så konstigt, det är nämligen Fredrik Nordström som har mastrat och mixat skivan.

Fredrik och hans Studio Fredman ligger bakom mängder av ikoniska album inom denna genre. Ett praktexempel på detta är en av låtarna som det blev en musikvideo till. Det är “Falsifying Life” och får inte missas, helt fantastiskt melodi.

Det jag kan uppleva viktigt i denna sortens musik är att det finns lugnare partier som fångar lyssnaren och resulterar i en melodiös resa. Detta behövs för att få de brutalare delarna till en kraftigare innebörd. Hela skivan är fylld med dessa resor, vilket är stort plus! “False Gods” är troligen skivans mest episka låt och som är gjord för att höras live inför en stor publik. Lyssna och tänk er när alla sjunger med i denna refräng. Det enda jag kan sakna på “Abyss Rising” är något elektroniskt inslag men det är en smaksak.

Nyligen gjorde jag en intervju med bandets grundare Marios Iliopoulos och Nightrage verkar vara väldigt laddade på att få ut “Abyss Rising” till den stora massan. Helhetsmässigt var skivan en mäktig resa genom människans förfall. Nightrage är grymma musiker som efter många år lyckas fortfarande skapa ikonisk melodisk dödsmetall. Det är med spänning jag får dela mina ord om denna skiva och var nu redo den 18 februari när skivan släpps!

Grupp: Nightrage
Albumtitel: Abyss Rising
Förlag: Despotz Records
Release: 18/2
Bästa Spår: False Gods, Falsifying Life,
Betyg:

Av: Marcus Ohlsson