På hennes förra album, O (2020) mötte vi en bluesigare Orianthi, som låg närmare de solon man kan uppleva från henne live, än hennes tidigare, mer poppiga alster. I och med Rock Candy har gitarrdrottningen delvis återgått till det mer radiovänliga soundet. Visst är det lätt att dra klyshor om att ett mindre producerat och mer gitarrbaserat album per automatik är mer genuint och är något som en talang som Orianthi egentligen måste vilja ägna sig åt. Men hon är onekligen bra på att skriva medryckande melodier. Hits som ”According to you” och ”Shut up and kiss me” talar för sig själv. Den senaste singeln ”Fire Together” är ytterligare ett exempel.

Rock Candy har en snygg inramning, då det både inleds och avlutas med instrumentala spår, ”Illuminate”, del I och II. Den förstnämnda, i ett väntat, men väl utfört, gitarrsolo, men i den andra delen bjuds vi även på stråkar, vilket blir en episk avslutning, även stråkarna också känns en aning överflödiga.

De flesta känner henne som en talangfull gitarrist, men Orianthi är också en mycket begåvad sångare, och då det finns en tendens att lägga mycket effekter på henne sångspår, är den akustiska och mer avskalade ”Living is like dying without you” spåret där hennes röst får glänsa.

Trots att plattan generellt drar mer åt det poppigare hållet finns det flertalet spår som fortfarande nosar på bluesen, som fartfyllda ”Light it up”, tunga ”Void” och albumets starkaste spår ”Burning”. Här möts de tunga riffen med de lätta melodierna, och det är sannerligen Orianthi, när hon är som bäst. Hon lyckas med en modern och gungande blues, som är hennes alldeles egen, även om det är lätt att dra paralleller med band som Rival Sons och Dirty Honey.

Foto: Richie Sambora

När hennes tidigare arbetsgivare, Alice Cooper, stod utan en av sina tre gitarrister, var vi många som höll tummarna för att Orianthi skulle ta tillbaka sitt gamla jobb, men Rock Candy visar att det är som soloartist hon står starkast. Det är inte ett perfekt album, men det finns många perfekta stunder, och det är början på ett välutvecklat och karaktärsfyllt sound, mellan den råa bluesen och den välpolerade popen.

Artist: Orianthi

Albumtitel: Rock Candy

Bolag: Frontier Music

Release: 221014

Genre: Blues, pop, hårdrock

Bästa låtar: ”Burning”, ”Living is like dying without you”, “Void”

Betyg:

Recension av: Anna Mattsson