Paul Gilbert är en amerikansk gitarrist som har satt sina riff i bland annat band som Mr Big och Racer X samt gjort en hel del egna soloalbum genom åren. Som den gitarrguru han är så fick han idén att hylla vår allas Ronnie James Dio mett att spela in ett helt instrumentalt album från hans fantastisk karriär i band som Rainbow, Black Sabbath och inte minst hans eget band DIO.

Albumet ”The Dio Album” består av tio klassiska låtar från Ronnie James Dios långa karriär inom hårdrocken och musiken.

Paul lirar samtliga instrument på albumet förutom att på trummor är det Bill Ray som gör ett förtjänstfullt arbete med trumpinnarna och trumskinnen av denna hyllning av vår store legend Ronnie James Dio. 

Paul Gilbert hyllar inte bara Ronnie utan vill också med sitt unika gitarrspel med sin stil hylla det tre stora gitarrister som spelat med Ronnie under hans karriär. Så Ritchie Blackmore, Tony Iommi och Vivian Cambells lysande unika gitarrspel får också en hyllning på albumet.

Världen är full av kungar och drottningar som förblindar oss och stjäl våra drömmar…It´s Heaven and Hell så Long Live Rock and Roll är liksom tråden på ” The Dio Album” som är helt utan sång för Paul Gilbert vill förmedla känslan i det den musik som Ronnie James Dio var med och skapade under sin musikaliska karriär. Paul GIlbert vill visa att utan sång så får man ut den dynamik genom sitt gitarrspel på de tio låtar han valt att spela in på ”The Dio Album”. Detta lyckas han alldeles utmärkt med när man lyssnar på albumet och Dio liksom finns där i bakgrunden ändå i alla tio låtarna trots att albumet är helt instrumentalt. Ni kommer förstå när ni själva lyssnar för Paul Gilbert har lyckats riktigt bra att genom sitt fina gitarrspel få fram känslan av att Ronnie James Dio ändå är så starkt närvarande i sin frånvaro. Det är ett gott betyg  för ett fint genomarbetat album som kommer tilltala alla som gillar DIO, Rainbow och Black Sabbath. 

Tack för ett gediget hyllningsalbum till en av vår tids störste hårdrockssångaren! We Rock!

Band/Artist: Paul Gilbert

Album: ” The Dio Album”.

Förlag: Music Theoris.

Release: 7/4 2023.

Bästa Låtar: Finns det några dåliga låtar med Ronnie James Dio!?

Betyg:

Mattias ”Mp3” Petré.