Förbered er på nedslag! Perfect Plan är tillbaka med studioalbum nummer tre!

Vi blev alla lika glada som förvånade när ett gäng ”gubbar” från Örnsköldsvik helt plötslig dök upp från ingenstans under våren 2018 och lirade melodisk rock som om de aldrig hade gjort något annat i livet. Lovorden stod som spön i backen och succén var given. Vi blev sedan ännu gladare när ”Time For A Miracle”, album nummer släpptes knappt två och ett halvt år senare i september 2020. Det var dock inget mirakel utan bara en bekräftelse på att de här västernorrlingarna visste precis vad de sysslade med. Ännu mera lovord och Kent Hilli gick från att vara en ganska okänd 50 åring till att även landa jobbet som sångare i legendariska Giant. Snacka om resa!

Nu är studioalbum nummer tre ”Brace For Impact” här och denna gången är vi alla just det. Redo för nedslag. Vi är väl förberedda och vet vad vi vill ha. 11 spår bjuds det på och vi börjar väldigt som vanligt från början?

”Surrender” inleder så album nummer tre och ja. Lagom till refrängen har jag redan gett upp. Motståndet alltså. För det är precis som vanligt från bandet en riktigt höjdare! I stort sett har ingenting ändrats nämnvärt utan känner du till bandets sound vet du vad du får. Enligt bandet själva finns ingen direkt tanke bakom låtarna mer än att skriva dem så bra de kan med sköna melodier och grymma riff. Perfect Plan 3.0 som de skämtsamt kallar sig själva är lite rockigare än tidigare. De har finslipat kvaliteten på sina texter och förfinat de små detaljerna för att förhöja upplevelsen samtidigt som de behållit sitt tidigare så karakteristiska sound vilket gör att produktionen verkligen sticker ut från mängden. Mixningen är den här gången gjord av ingen mindre än Tobias Lindell och han lyckas kräma ur ytterligare en dimension till ett tidigare sound som redan då höll världsklass. Det låter helt enkelt fantastiskt och samtliga musiker får verkligen chansen att skina.

Sen har vi ju rösten. RÖSTEN! Kent Hilli har vi lovordat så många gånger tidigare att ytterligare hyllningar kanske känns överflödiga. Men det struntar jag i för det är bara att konstatera att han är en av de bästa sångarna inom melodisk rock alla kategorier. PUNKT. Här får vi följa honom i allt från smäktande ballad till bluesig rock. Det finns absolut ingenting att klaga på passa istället på att bara njuta för bättre än såhär blir det hela enkelt inte!

Så produktion i världsklass, musiker och sångare i världsklass och Tobias Lindell som mästermixare. Tian är väl gjuten? Nej det saknas faktiskt en liten liten detalj. Låtarna. Inte så att de är dåliga för det är de verkligen inte, men även om vi får en version 3.0 av dem är de ändå väldigt lika både 2.0 och 1.0 och vi bjuds inte på särskild stor variation i själva uppbyggnaden. Det börjar oftast lugnt för att byggas upp inför en grandios refräng. Visst finns det en ballad och visst jag håller med om att överlag är soundet rockigare och mer mot Europe än Eclipse eller H.E.A.T. Men mot slutet känner man ändå att man inte riktigt vet vilket spårnummer man är inne på. Låtarna går lite in i varandra och det är mycket ”Oooh, Yeah” och hmhmhm i olika kombinationer.

Summa summarum bjuds vi på ett album som visserligen är bättre än sina föregångare på alla sätt. Men jag hade faktiskt hoppats på att även bjudas på något nytt och annorlunda och blir till slut faktiskt lite besviken. Skillnaderna finns där men är så små att bara ett riktigt fan hör dem. Dessutom saknas två, tre riktiga dängare, ni vet de där singelspåren man hela tiden bara vill höra en gång till. Det är dock ingen fara för en krashlandning. Inte när man har en perfekt plan.

Grupp: Perfect Plan

Albumtitel: Brace For Impact

Utgivare: Frontiers Music

Releasedatum: 221014

Bästa Spår: If Love Walks In, Can’t Let You Win, Stop The Bleed, Still Undefeated,

Betyg:

Av: Magnus Blomqvist