I Andorra bor det ca… 80 000 människor. Här, där jag bor, i Hässelby-Vällingby stadsdelsområde bor det ca… 75 000. Så allt från mikrolandet Andorra. Blir ju stort. Ibland med rätta!

Persefone spikar kistan med tung, genomtänkt, religionsinspirerad metall! In i liket, nästan! Jag har alltid sett mig själv som någonstans mellan ”Gates Of Babylon” och ”How Far Jerusalem”, så religiösa eller mytologiska teman ligger mig alltid varmt om hjärtat. För de är ju del av vem JAG är. Vi börjar med Persefone, haha… vem var hon?

 Gruppens namn är alltså namnet på ”underjordens gudinna, vars namn inte får nämnas”… Hades drottning. MEN.., hon är också starkt förknippad med våren, med grönska, med pånyttfödelse. Med liv OCH död. Hade jag varit med i ett metal-band… så hade det nog hetat Persefone… eller Rövsvett. Svårt att veta. Det här albumet är liv. Och död. Det är Babylon vs Jerusalem på alla tänkbara sätt. Och jag njuter…

Det är gruppens debut på Napalm Records, men det är album nr 6 i ordningen. Jag har inte hört något av deras tidigare alster. Det är ju kul att ha mer att upptäcka! ”metanoia” heter skivan. Ska tydligen vara liten bokstav, av någon anledning… Metanoia, betyder på grekiska: ”Changing one’s mind” (Wikipedia). Det är även en psykologiteori av Carl Jung, som beskriver de ”positiva” effekterna man kan få efter ett nervsammanbrott. Inom teologi så är det ett ord som beskriver ”förvandling” och ”nyskapande”. Det är alla rätt för Persefone i min bok. Trovärdighet i bandprofil ÄR viktigt, det förstår de här killarna. Det är som en vaccinspruta från Andorra, det är en leverans av extrem kvalitet (inte Postnord, alltså…)

Jag pratade om polskt vax i min första recension. Det här är andorranskt tinnitus. Som låter som bomull. Hård, jävla bomull!!! ”Merkabah”, som då är tänkt singelsläpp… är ju ett gytter av frustration och kärlek. Låtnamnet betyder typ ”vagn” (Chariot på engelska…). Som något som kan ta oss till himmelen. Men troligare söderut. Det är lugnt, det är hårt oftare, det är rock’n’roll, det är METAL, det är fan så bra! Det är en resa… till Hades, betala färjan över Styx nu! För man vill åka dit! Det är mer Beethoven än Motörhead… Det är inte easy-listening, på något sätt. Rock har ju många ansikten… det här är ett av de mest intressanta och artistiska jag hört på länge. Rush? Dream Theater?Iklädda metal-kostymer? Där hittar vi Persefone. Det här är ju definitivt inte musik för ”crowdpleasing”. Det är musik från hjärta och själ. Andorra är lite av mitt nya favoritland just nu. Nästan i klass med Kanada. För den här skivan är galet bra emellanåt! Hörlurar på! Musiken… inte lyriken. VANN den här gången. Skitbra! Det är ett concept-album som inte kommer nå framgång, det är mycket instrumentalt, vilket jag ofta ogillar… Men fan. Andorra. Persefone… Underjordiskt bra!

Grupp: Persefone

Titel: metanoia

Skivbolag: Napalm Records

Release: 4/2

Bästa Spår: ”Leap Of Faith” (instrumental), ”Merkabah” och ”Consciousness pt 3” (instrumental),samt ”Anabasis-sviten” som avslutar albumet

Betyg:

 

Av: Magnus Svensson